Linkovi

Izrael i Palestinci obnavljaju bezbednosne razgovore - 2002-02-27


Smatra se da su bezbednosni razgovori dve strane kljuèni za stišavanje nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijama. Palestinci su nedavno suspendovali svoje uèešæe u razgovorima nakon što je Izraelska vlada saopštila da æe nastaviti da onemoguæava Jaseru Arafatu izlazak iz Ramale, na Zapadnoj obali. Izraelski funkcioneri su odluèili da ublaže restriktivne mere palestinskom lideru, ali mu i dalje neæe dozvoliti da napusti grad u kojem trenutno boravi. Palestinski lider se saglasio da obnovi bezbednosnu saradnju posle susreta sa visokim predstavnikom Evropske Unije za spoljnu politiku, Havijerom Solanom. Solana je izjavio da je obnavljanje ove saradnje neophodno kako bi se obuzdalo nasilje.

”Mislim da je to veoma važno i da æe predstavljati korak kao održanju i uèvršæenju sporazuma o prekidu vatre. Primirje je veomna krhko i mora se svakodnevno braniti da bi bilo održano.“

Havijer Solana æe skratiti svoju posetu Izraelu i Palestinskim teritorijama da bi otputovao u Saudijsku Arabiju na razgovore sa prestolonaslednikom Abdulahom. U medjuvremenu, izraelski ministar za odbranu, Binjamin Ben-Eliezer, je izjavio da mirovni predlog koji je izneo princ Abdulah, kako se izrazio ”sadrži nove elemente i da bi ga stoga trebalo podržati, a ne odbaciti“. Saudijski prestolonaslednik je ponudio mirovni plan koji poziva arapske države da priznaju Izrael u zamenu za potpuno povlaèenje Izraela sa teritorija koje je zauzeo u ratu 1967. godine. Havijer Solana æe biti prvi diplomata koji æe direktno razgovarati sa princom Abdulahom o njegovom mirovnom predlogu otkako je on objavljen u jednom novinskomn èlanku, ranije ovog meseca. Jaser Arafat je pozdravio mirovnu inicijativu princa Abdulaha, ali se izraelski premijer Arijel Šaron nije javno izjasnio o tom predlogu. U uvodnicima izraelskih dnevnika Šaron se poziva da razmotri ovaj predlog koji bi mogao da dovede do normalizovanja odnosa Izraela sa arapskim svetom i okonèanja sadašnjeg konflikta sa Palestincima.

XS
SM
MD
LG