Linkovi

SAD traže osumnjièene za ubistvo Perla - 2002-02-27


Razgovor je zakazan pošto je predsednik Buš izjavio da bi želeo da osumnjièeni za kidnapovanje i ubistvo Danijela Perla budu izruèeni SAD. Portparol amerièke ambasade u Islamabadu izjavio je da se ambasador Vendi Èemberlen zahvalila predsedniku Mušarafu za dosadašnju policijsku saradnju u ovom sluèaju. Bez širih objašnjenja, ona je, prema informaciji porparola ambasade, takodje postavila pitanje izruèenja Ahmeda Omara Šeika koji tvrdi da je organizovao Perlovu otmicu. Ovaj islamski ekstremista, rodjen u Velikoj Britaniji, tražen je i u Sjedinjenijm državama u vezi sa kidnapovanjem amerièkih državljana 1994. u Indiji.

Tokom sudskog saslušanja u Karaèiju ovog meseca, Šeik je rekao da je odgovoran za otmicu Danijela Perla. Nedelju dana posle njegovog priznanja, pakistranski istražitelji dobili su video traku na kojoj je snimljeno ubistvo amerièkog onovinara. Amerièki zvaniènici kažu da su zatražili Šeikovu ekstradiciju i pre no što je on doveden u vezu sa Perlovim ubistvom. Perl je kidnapovan 23. januara u Karaèiju, a odgovornost je preuzela do tada nepoznata radikalna islamska grupa.

Perl je radio na èlanku o pakistanskim ekstremistima navodno povezanim sa Osamom bin Ladenom. Juèe je sud u Karaèiju produžio pritvor Šeiku Omaru za još 14 dana. Sudija je odobrio zahtev tužioca i produžio pritvor još dvojici pritvorenika u vezi sa ovim sluèajem. Tužilac je naveo da je istrazi potrebno dodatno vreme da bi utvrdila nove èinjenice i pronašla telo Danijela Perla.

XS
SM
MD
LG