Linkovi

Pregovori sa Crnom Gorom nastaviæe se ove nedelje - 2002-02-26


Labus je novinarima potom rekao da æe pregovori najviših predstavnika vlasti u Beogradu i Podgorici biti nastavljeni ove nedelje sa ili bez posrednika iz Evropske unije.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin ponovio je juèerašnje optužbe svogpartijskog šefa Vojislava Koštunice da nekoliko visokih jugoslovenskih i srpskih funkcionera opstruiraju razgovore o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore i da time krše koalicioni sporazum DOS-a. Na pitanje ko su ti funkcioneri Maršiæanin je spomenuo imena potpredsednika Savezne vlade Miroljuba Labusa, guvernera NBJ Mlaðana Dinkiæa, srpskog premijera Zorana Ðinðiæa i republièkih ministara finansija i pravde Božidara Ðeliæa i Vladana Batiæa.

Premijer Srbije Zoran Ðinðiæ potvrdio je da æe Jugoslavija danas podneti svoj predlog za ureðenje Federacije koji æe biti zasnovan na stavu da zajednièka država Srbije i Crne Gore u svojim ekonomskim funkcijama mora da bude kompatibilna Evropskoj uniji i odbacio kritike Koštunice i Maršiæanina za opstrukciju srpsko–crnogorskog dijaloga. Mi ne želimo po svaku cenu zajednicu sa Crnom Gorom koja æe na kraju da nam bude prepreka da doðemo do cilja koji nam je važan, a to je Evropska unija i to je stav Srbije, rekao je Ðinðiæ.

Predsednik Veæa republika Savezne skupštine i potpredsednik crnogorske Socijalistièke narodne partije Srða Božoviæ izjavio je povodom izjave jugoslovenskog predsednika Koštunice da DOS sprovodi antijugoslovensku kampanju, da on to nije primetio.

Saradnik Insituta za evropske studije Jovan Teokareviæ ocenio je na tribini beogradskog Medija centra da odnosi u Jugoslaviji neæe biti rešeni do sredine marta, kao što objavljuju strane u pregovorima, naglasivši da slede meseci šatl diplomatije. Solanin plan rešavanja federalnih odnosa u Jugoslaviji za Teokareviæa predstavlja privremeno rešenje koje vodi ka regionalnoj integraciji Balkana. A bivši predstavnik Ujedinjenih Nacija za Balkan Karl Bilt smatra da je sadašnja strukura Jugoslavije neodrživa i da æe nju najverovatnije zameniti nešto drugo. Na skupu pod nazivom "Drugi Jugoslavija samit", koji je danas poèeo u hotelu "Hajat" u Beogradu Bilt je rekao da na Balkanu treba da bude više integracija, a manje dezintegracija.

XS
SM
MD
LG