Linkovi

Koštunica istièe važnost Dejtonskog sporazuma - 2002-02-26


Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta jugoslovenskog predsednika, Koštunica se založio za brže stvaranje uslova za povratak velikog broja izbeglica i veæe uèešæe Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u rešavanju tog problema. U razgovoru je izraženo zaovoljstvo svestranim razvojem odnosa Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske a sagovornici su razmotrili i moguænosti za dalje unapreðenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Jugoslavije i Republike Srpske i naglasili njegov znaèaj za razvoj svih oblika saradnje.

Sa Volfgangom Petrièem razgovarao je i srpski premijer Zoran Ðinðiæ koji je istakao da su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine znaèajno unapreðeni i da je sa bosanskohercegovaèkim šefom diplomatije Zlatkom Lagumdžijom dogovoreno da kancelarija meðunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini do kraja marta pripremi pilot projekat za povratak oko 40.000 izbeglica, koji su izrazili želju da se vrate kuæama. Vlada Srbije bi sufinansirala izgradnju kuæa, dok bi vlada u Sarajevu sufinansirala izgradnju infrastrukture, rekao je Ðinðiæ.

U poseti Beogradu danas su i predstavnici parlamenta Bosne i Hercegovine, Željko Mirjaniæ i Sejfudin Tokiæ, koji su u razgovoru sa jugoslovenskim kolegom Dragoljubom Miæunoviæem izrazili zadovoljstvo odnosima dve države, ocenivši da su oni u usponu. Miæunoviæ je posle razgovora rekao da je tokom susreta izražena želja za otklanjanjem svih barijera koje postoje izmeðu dve države, poštovanjem ljudskih prava i omoguæavanjem povratka izbeglica kuæama i rešavanjem pitanja penzija, plata i nasleða. Predsednik Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokiæ rekao je da je danas dogovoreno potpisivanje posebnog protokola o parlamentarnoj saradnji a da se razgovaralo i o unutrašnjim politièkim pitanjima dve zemlje, kao što je usaglašavanje Ustava u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG