Linkovi

Predsednik MOK zadovoljan uspehom Olimpijade - 2002-02-26


Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Žak Roge, i sam bivši sportista, ostao je u olimpijskom selu i naveo da su svi olimpijski takmièari sa kojima je razgovarao izrazili radost i zadovoljstvo zbog naèina na koji je zimska olimpijada bila organizovana i održana u Solt Lejk Sitiju. Roge je ukazao da su mere bezbednosti bile stroge usled teroristièkih napada 11. septembra na Sjedinjene Države, ali da su vremenske prilike bile povoljne, tehnologija efikasna, prevoz dobar, dobrovoljci sjajni i igre popularne --sa visokim televizijskim rejtingom širom sveta.

“ Same igre su bile i finansijski uspešne, što je takodje važno jer æe ostaviti legat gradu domaæinu i legat amerièkom sportu. “ Žak Roge je istakao da je Medjunarodni olimpijski komitet znatno napredovao u naporima da uhvati sportiste koji upotrebljavaju droge.

”Medjunarodni olimpijski komitet je poveo snažniju borbu protiv dopinga. Uveli smo dvostruko više testiranja sportista nego na prethodnim igrama. Pošlo nam je za rukom da otkrijemo jednu novu supstancu na tržištu, supstancu koja postoji samo tri meseca za normalnu upotrebu, i sportisti veæ pokušavaju da je upotrebe i upotrebili su je. Veoma smo zadovoljni što smo stali tome na put èim je bilo moguæe.“

Roge je imao na umu lek zvani NESP za anemiju koji poveæava proizvodnju krvnih æelija. Pošlednjeg dana zimske olimpijade saopšteno je da je testovima utvrdjeno da je troje kros-kantri smuèara upotrebilo tu supstancu kao doping. Ruskinji Larisi Lazutinoj i špancu Johanu Milegu oduzeta je zlatna medalja, dok je Ruskinja Olga Danilova, koja nije osvojila medalju, odstranjena sa igara. Žak Rože se osvro na sportiste poput Lazutine i Milega, kojima je bilo dozvoljeno da zadrže medalje osvojene pre nego što su testirani pozitivno.

“šampion mora da postuje fer-plej, odbije doping. Ko prvi stigne na cilj-pobednik je, ali nikada neæe biti šampion ako ne poštuje propise protiv dopinga .“

Žak Roge smatra da zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju nisu bile politizovane, iako je bilo protesta i kritikovanja nekih odluka sportskih sudija. Ruski olimpijski komitet je zapretio da æe napustiti igre zbog -kako je tvrdio- pristrasnog sudjenja na štetu ruskih takmièara. No, prema reèima Rogea:

”Ruske delegacije nisu nikada kritikovale ni jednu zemlju. Kritikovale su kvalitet sudjenja, što nije politièko pitanje.“

Što se tièe sporne dodele dve zlatne medalje u umetnièkom klizanju parova, najpre ruskom a zatim kanadskom paru, Roge je naveo da se nije èekalo na okonèanje specijalne istarge jer je Medjunarodni olimpijski komitet primio dovoljno dokaza za takvu odluku.

”Nije bilo sumnje da se manipulisalo sudjenjem. Sporedno je ko je odgovoran. Sporedno je za nas ko su krivci. Ali ono što je sigurno i što nam je garantovao, ili potvrdio Medjunarodni klizaèki savez, jeste da sudjenje nije bilo pravedno. To je važno za nas jer su time bili kažnjeni sportisti.“

Žak Roge je ukazao da æe istraga konaèno otkriti ko je odgovoran. Roge je izrazio nadu da æe ljudi zapamtiti sportiste sa ove zimske olimpijade a ne kontroverzije. Medjunarodni olimpijski komitet æe se sada usredsrediti na sledeæu olimpijadu--letnje olimpijske igre 2004. godine u Atini.

XS
SM
MD
LG