Linkovi

Polemika oko Crne Gore se rasplamsava - 2002-02-25


Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica na sednici Glavnog odbora svoje Demokratske stranke Srbije optužio je srpsku vladajuæu koaliciju da veæ dugo vodi anticrnogorska i antijugoslovenska kampanja i takve postupke ocenio kao transparentnu opstrukciju. Kako je sve jasnije da smo nadomak rešenja sve je više nezadovoljnika. Oni kojima nikad ranije nije padalo na pamet da konsultuju Srbiju sad odjednom postavljaju pitanje št æe Srbiji uopšte zajednica sa Crnom Gorom i zašto bi Srbija u tome bila na ekonomskom gubitku, rekao je Koštunica.

Srpski ministar finansija Božidar Ðeliæ upozorava, meðutim, da se u buduæim odnosima Srbije i Crne Gore taèno mora znati šta su nadležnosti zajednièke države a šta republika te da zajednièka država mora da ima jedinstvenu carinu, spoljnu trgovinu i jednu valutu. Ako ta tri elementa nisu u paketu Havijera Solane, onda je neminovno da Srbija obezbedi svoj ekonomski prostor i tu ne treba praviti trule kompromise, kaže Ðeliæ. Srpski premijer Zoran Ðinðiæ nije želeo da krši dogovor i komentariše pregovore o odnosima Srbije i Crne Gore, pa je samo rekao da su na sastanku pre neki dan Koštunica, savezni vicepremijer Miroljub Labus i on zauzeli stav o minimumu državnih funkcija koji mora da bude zadovoljen da bi se to zvalo država i da srpska strana nije zainteresovana za truli kompromis.

Optužujuæi srpsku vladajuæu koaliciju za opstrukciju jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica pripisao joj je i komplikacije oko donošenja zakona o saradnji Jugoslavije sa Haškim tribunalom uprkos postignutom dogovoru na poslednjem sastanku lidera DOS-a održanom 18. februara. Èlan ekspertske grupe DOS-a za izradu ovog zakona i republièki javni pravobranilac Sead Spahoviæ smatra da nije realno oèekivati da nacrt zakona bude gotov do ponedeljka, za kada je planiran. A profesor Vesna Rakiæ-Vodineliæ, takoðe èlan Radne grupe istakla je da problem izrade predloga zakona nije ekspertski, veæ politièki problem i ocenila da ne postoji dovoljno politièke volje da se taj zakon donese. Savezni ministar za inostrane poslove Goran Svilanoviæ smatra da Jugoslavija mora da poštuje svoje meðunarodne obaveze. Savezna vlada ispuniæe obeæanje o punoj saradnji sa Hagom koja podrazumeva i izruèenja a nedonošenje zakona o saradnji neæe onemoguæiti saradnju i neæe spreèiti da oni koji su optuženi za ratne zloèine budu suðeni u Hagu, rekao je ministar Svilanoviæ.

XS
SM
MD
LG