Linkovi

Prodaja automobila u SAD - 2002-02-25


Jednu od prošlih nedelja proveli smo u društvu Mercedes Benca ML-500. Procenjujuæi vozilo zapazili smo dve stvari: veliku potrošnju goriva od jednog amerièkog galona, što je oko 4 litre na 19 kilometara, te cenu od 52 hiljade dolara. Dobro, tu je i treæa stvar: preciznije se nosi na putu od ostalih džipova. Na amerièkom tržištu trenutno ima toliko džipova da jedni na druge poèinju veoma da lièe. Svima su jednake opšte karakteristike, visina, kockast oblik, neka vrsta pogona na èetiri toèka i viša pozicija vozaèa i odstojanje donjeg trapa od zemlje nego kod obiènih sedana. Svi ti modeli oèigledno privlaèe pažnju amerièkih kupaca.

Po poslednjem istraživanju, 54 razlièita modela džipa se prodaju u Severnoj Americi, od najmanjeg do najveæeg, od najjeftinijeg do najskupljeg. Po nekim procenama ovaj broj æe se poveæati na 75 u toku narednih nekoliko godina.

Najprodavanije luksuzno vozilo u Americi, Leksus RX 300 jeste džip. Jedan od glavnih razloga zašto je nemaèki BMW postao drugi po redu u prodaji luksuznih vozila jeste njegov džip X 5. Tojota nudi pet modela džipova, Honda tri. Èak je i gama malih automobila Dženeral Motorsa, Saturn, izbacila na tržište svoj džip pod nazivom Vju. Lakše je napraviti listu onih koji amerièkom tržištu ne nude džipove.

Britanski jaguar i dalje se ne upušta u terenska vozila, ali Porše i Folksvagen to planiraju da uèine. Poršeov prototip Kajen, doživeæe premijeru sledeæe godine. Šta je sledeæe-Rols Rojsov džip? Ekolozi su puni kritika na raèun terenaca, zbog velike potrošnje goriva i velike kolièine potrošenog materijala prilikom njihove izrade. Nekima se ne svidja njihov zastrašujuæi izgled na putu. Neki zaljubljenici u automobile ih mnogo ne vole zbog teškog upravljanja koje podseæa na kamion. Ipak, džipovi se prodaju. Ima li tome kraja? Koliko mi vidimo, ne. Sjedinjene države imaju ekonomiju slobodnog tržišta, tako da dok god se terenci prodaju, auto kompanije æe da ih prave. Kada prestane njihova popularnost, proizvodjaèi æe se okrenuti neèem unosnijem. Ukoliko se ne varamo, to je osnovni zakon ponude i potražnje.

XS
SM
MD
LG