Linkovi

Poslednji dan zimske Olimpijade - 2002-02-25


Legendarni Žan Klod Kili je sve do juèe bio jedini Francuz koji je osvojio zlatnu medalju u slalom. Kili je triujmfovao 1968. godine. No, juèe su se dvojica njegovih zemljaka ispela na pobedinèko postolje poslke trke u slalomu. Žan Pjer Vidal je osvojio zlatnu medalju a Sebastien Amie srebrnu. Amerikanac Bodi Miler se okliznuo i izgubio dragoceno vreme . Vidal veruje da je Miler podlegao pritisku.

“ Imao sam dobru prvu trku. Miler je znao znao da mora biti stvarno dobar u drugoj trci da bi pobedio. Mislim da nijen uspeo zbog pritiska i tešike staze.“

Španac Johan Mileg po rodjenju Nemac, jedini je kros-kantri smuèar sa tri zlatne medalje na ovim zimskim olimpijskim igrama. Medjutim, moglo bi se dogoditi da izgubi sve tri medalje jer je jutros saopšteno da je testovima utvrdjeno da je bio pod dopingom. U olimpijskom parku Juta--Nemci su osvojili zlatnu medalju u trci cetvorosednim bobom, a Amerikanci srebrnu i bronzanu--prve za svoju zemlju u toj disciplini još od 1956. Vozaè boba Tod Šimer , petostruki olimpijac, krunisao je kraj svoje karijere bronzanom medaljom.

“Sedim ovde i razmišljam o mojoj karijeri. Znate, imali smo mnogo uspona ipadova. Ali, ovakav kraj predstavlja ostvarenje snova.“

Nemaèka brza klizaèica Klaudia Pechstein je osvojila na svoj trideseti rodjendan trechuzlatnu medalju za redom u trci na pet hiljada metara. Kanadski brzi klizaè Mark Ganjon je pobedio u trci na petsto metara, dok je njegov zemljak Dzonatan Guilmet zauzeo drugo mesto. Kanadjani su pobedili i u štafetnoj trci na pet hiljada metara. Kineskinja Jang Jang-A je bila najbolja u brzom klizanju na hijladu metara. Ruski hokejaši su porazili beloruaske hokejaše sa sedam prema dva i osvojili bronzanu medalju--drugu olimpijsku medalju posle raspada Sovjetskog Saveza. Nemaèka je na prvom mestu po broju osvojenih olimpijskih medalja-35, Sjedinjene Države su druge sa 33, a Norveška treæa sa 22.

XS
SM
MD
LG