Linkovi

Jos uvek ni traga Osami bin Ladenu - 2002-02-25


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je izjavio da Sjedinjene Države i dalje ne znaju da li je Osama bin Laden živ ili mrtav.

“To nije nešto što možemo da znamo u ovom trenutku. Dobijamo nekakva obaveštenja da jeste i informacije da nije živ i kratak odgovor na sve to jeste da proteklih nedelja nismo videli nikakve èvrste dokaze da je on u životu.”

U programu “Susret sa štampom” televizijske mreže NBC, Ramsfeldu je postavljeno pitanje u vezi sa izveštajem koji je objavljen na naslovnoj strani današnjeg izdanja lista “Njujork tajms”. U tom izveštaju se navodi da je jedan neimenovani amerièki zvaniènik izjavio da postoje nove indikacije da je Osama bin Laden preživeo napade i da se nalazi negde duž avgansko-pakistanske granice. Sekretar za odbranu je objasnio da je moguæe da je voða “Al kaide” i dalje u Avganistanu, ali je dodao da je moguæe i da je napustio zemlju.

“Ako ne znate gde se nalazi, onda ne znate i gotovo. Možda je u Avganistanu. Rekao bih da je to najverovatnija moguænost. A mogao bi da bude i sa druge strane granice - u susednoj zemlji.”

Najviši amerièki vojni zvaniènik, naèelnik Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, general Rièard Majers, takoðe je odgovarao na pitanja u vezi sa izveštajem objavljenim u “Njujork tajmsu” u intervjuu u programu “Ove nedelje” nacionalne televizijske mreže ABC. Majers je ustvrdio da je logièno poverovati da se Osama bin Laden možda krije na planinskom podruèju duž granice sa Pakistanom.

“Rekao bih da je to vrlo razumno. Ali opet, s obzirom da u stvari ne znamo gde je, sve spekulacije o tome gde bi mogao da bude nisu mnogo pametne, jer jednostavno ne znamo gde je.”

General Majers je u nastavku naglasio da æe Sjedinjene Države pronaæi i Osamu bin Ladena i bivšeg voðu talibanskog režima u Avganistanu, mulu Muhameda Omara.

“Mi æemo svakako uhvatiti Bin Ladena. Veæ smo do sada pohvatali nekoliko njegovih doglavnika. Ali to nije kraj. Isto tako, neæemo smatrati da je ovaj rat protiv terorizma završen kada budemo uhvatili Bin Ladena. Jer tamo još ima premnogo operativaca Al kaide u raznim džepovima koji i dalje imaju znatne moguænosti. Bez obzira što je on voða, neæe se završiti hvatanjem Bin Ladena.”

Iskusni republikanac u senatskom Odboru za obaveštajnu delatnost, senator iz Alabame Rièard Šelbi, ponovio je slièno razmišljanje. Šelbi je na programu mreže CNN “Kasno izdanje” rekao da veruje da æe Osama bin Laden biti uhvaæen. Senator Šelbi je izjavio da je video nove informacije o kretanju voðe “Al kaide”, ali je dodao da su one daleko od proverenih.

“Verujem da je živ, ali ne mogu da tvrdim da je to èinjenica. Niko od nas to ne može da potvrdi. Dobili smo nove informacije da bi mogao da se nalazi na odreðenom podruèju, ali smo sliène stvari èuli i ranije.”

U štampi i javnosti kruže razne spekulacije o sudbini Osame bin Ladena. Postoje teorije da je poginuo u ratu, da mu se zdravlje pogoršalo i da je pobegao u jednu susednu zemlju. Meðutim, nema èvrstih dokaza koji bi poduprli bilo koji od ovih scenarija i kretanje èoveka za kojim se traga kao za organizatorom teroristièkih napada u Sjedinjenim Državama ostaje tajna, uprkos nagradi u iznosu od 25 miliona dolara koju su raspisale Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG