Linkovi

Arafatu i dalje onemoguæeno kretanje - 2002-02-25


Izraelski Savet za bezbednost - posle troèasovnog veæanja - odluèio je da dozvoli Arafatu da se slobodno kreæe po gradu Ramali na Zapadnoj obali. Jedini ustupak Saveta za bezbednost je to što je palestinskom lideru dozvoljeno da napusti kompleks objekata u kojem je držan praktièno kao zatvorenik još od decembra prošle godine. Meðutim, Savet je saopštio da Arafatu neæe biti dozvoljeno da putuje izvan Ramale, što je odmah izazvalo žestoke izraze nezadovoljstva palestinskog voðstva.

Glavni palestinski pregovaraè, Saeb Erekat, izjavio je da je ta odluka “bestidna”, istakavši da ona dokazuje da Izrael nije zainteresovan za prekidanje sadašnjeg nasilja i vraæanje dve strane za pregovaraèki sto. Savet za bezbednost je održao raspravu posle prošlonedeljnog saopštenja Palestinske uprave da je uhapsila trojicu osumnjièenih za ubistvo izraelskog ministra turizma Rehavama Cevija oktobra prošle godine. Izraelski premijer Arijel Šaron je zahtevao njihovo hapšenje - kao jedan od uslova da bi se Arafatu dala sloboda kretanja.

Izraelski ministar odbrane Benjamin Beneliazar i ministar inostranih poslova Šimon Peres su tvrdili da je palestinski lider ispunio izraelske zahteve. Meðutim, Šaron se nije saglasio sa njima, zajedno sa još nekoliko ministara sa desnice, koji su zapretili da æe istupiti iz koalicije ukoliko se Arafatu ukinu sva ogranièenja. Današnja odluka izgleda da je pokušaj pomirenja izmeðu dve suprotne pozicije i spreèavanja nekih frakcija da istupe iz Šaronove koalicione vlade.

XS
SM
MD
LG