Linkovi

Razgovori o federaciji se nastavljaju - 2002-02-22


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pregovarao je sinoæ u Beogradu sa jugoslovenskim, srpskim i crnogorskim zvaniènicima skoro šest sati o preureðenju odnosa i novom ustrojstvu zajednièke države Srbije i Crne Gore. Iz beograda izveštava naš dopisnik, Miša Brkiæ.

Havijer Solana je imao više odvojenih susreta s predsednikom Jugoslavije Vojislavom Koštunicom, crnogorskim predsednikom i premijerom Milom Ðukanoviæem i Filipom Vijanoviæem, šefom jugoslovenske diplomatije Goranom Svilanoviæem i federalnim vicepremijerom Miroljubom Labusom. Razgovori su neplanirano produženi pa je evropski posrednik Havijer Solana odložio planirani odlazak iz Beograda za sat vremena. Na kraju razgovora u Palati federacije i na beogradskom aerodromu Havijer Solana rekao je novinarima u vrlo kratkom obraæanju da su razgovori bili dobri, da je uèinjen napredak, da æe nastaviti da radi na istim ciljevima kao i do sada i izrazio nadu da æe se veæ do kraja nedelje održati novi razgovori.

Novinarima se posle druge runde razgovora sa Havijerom Solanom crnogorski predsednik Ðukanoviæ rekao je da nema razloga za zabrinutost javnosti u Crnoj Gori koja æe u odgovarajuæem trenutku biti upoznata sa svim elementima ovih razgovora. Želim samo da saopštim da smo gospodin Solana i ja imali danas uspešne razgovore, da oni predstavljaju progres u procesu dogovora i da oèekujemo da u planiranim rokovima možemo doði do nekog rešenja, za koje smo uvereni da æe biti demokratsko i o kome æemo kad doðe vreme obavestiti javnost, rekao je Ðukanoviæ i dodao da ovi razgovori i dogovori ne znaèe da neæe biti referenduma.

XS
SM
MD
LG