Linkovi

Predsednik Buš o ubistvu amerièkog novinara - 2002-02-22


Predsednik Buš je rekao da su svi Amerikanci ožalošæeni i zbog supruge i roditelja ubijenog novinara, koji su se, kako je rekao, nedeljama nadali da æe izveštaè Vol strit džornela biti pronadjen živ:

”Naroèito nam je žao zbog njegovog nerodjenog deteta, koje æe sada upoznati svog oca samo preko tudjih seæanja,“ rekao je Buš.

Obraæajuæi se izveštaèima, na kraju svog puta po Aziji, predsednik je rekao da amerièki novinari, humanitarni radnici, diplomati i drugi obavljaju, kako se izrazio, ”važan posao na mestima koja su ponekad opasna.“

”Oni koji prete Amerikancima, oni koji se upuštaju u zloèinaèke, varvarske radnje, treba da znaju da ti postupci samo nanose štetu njihovom cilju i još više produbljuju rešenost Sjedinjenih Amerièkih Država da oèiste svet od tih agenata terora. Nek’ Bog blagoslovi Danijela Perla,“ završio je amerièki predsednik.

Amerièki funkcioneri su saradjivali sa pakistanskim snagama bezbednosti u pokušaju da spasu Danijela Perla, koga su oteli pripadnici do sada nepoznate grupe pod nazivom Nacionalni pokret za obnovu pakistanskog suvereniteta. Grupa je zahtevala oslobadjanje Pakistanaca zarobljenih u Avganistanu tokom rata protiv terorizma. Otmièari su tražili od svih amerièkih izveštaèa da napuste Pakistan jer, kako su rekli, ima mnogo špijuna koji se pretvaraju da su novinari.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf razgovarao je o Perlovoj otmici tokom posete Beloj kuæi, ranije ovog meseca. On je tom prilikom izjavio kako oèekuje odredjeni stepen reakcija na njegove napore da suzbije ekstremizam i versku netoleranciju u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG