Linkovi

Samit Buš - Cemin - 2002-02-22


Kineski predsednik Djijang Cemin i amerièki lider Džordž Buš izjavili su novinarima u Pekingu da su neslaganja prirodna, ali da æe obe strane raditi na smanjenju razlika u gledištima. Dva lidera nisu postigli sporazum po pitanju trgovine oružjem priznajuæi da æe to možda iziskivati više vremena. Vašington od Kine zahteva da se pridržava sporazuma iz novembra 2000. i zaustavi isporuke dalekometnih raketa i nuklearne tehnologije Pakistanu i Iranu, kao i da ojaèa proceduru kojim se taj sprorazum obezbedjuje. Predsednik Buš istakao je da Kina treba da bude garant mira u Aziji, i pogotovo da pomogne u vršenju pritiska na severnokorejskog lidera Kima Džonga Ila da obustavi proizvodnju oružja masovnog uništenja:

”Želimo da zapoènemo dijalog sa severnokorejskim režimom, a od predsednika Cemina sam zatražio pomoæ u prenošenju ove poruke Kimu Džongu Ilu. Ukoliko predsednik Cemin bude razgovarao sa liderom Severne Koreje, moæi æe da ga uveri da sam ja iskren u svojoj nameri za dijalogom.“

Predsednik Buš takodje je pozvao Kinu da poštuje verske slobode:

”Buduænost Kine je u rukama kineskog naroda. Ipak, nijedna nacija nije izuzeta od zahteva za ljudskim dostojanstvom. Svi narodi sveta, ukljuèujuæi i kineski, trebalo bi da budu slobodni u izboru naèina života, veroispovesti i radnog mesta.“

Odgovarajuæi na pitanja amerièkih novinara o zatvorenim katolièim sveštenicima, Dijang je rekao da su oni prekršili kineski zakon i da on ne sme da se meša u rad sudstva. Kineska strana takodje nije želela da insistira na svojim zahtevima. Predsednik Buš je rekao da amerièka politika prema Tajvanu neæe biti promenjena, što se odnosi i na prodaju amerièkog oružja ovom ostrvu, koje Peking smatra integralnim delom svoje teritorije. Sveukupno gledajuæi, dvojica lidera složila su se da æe saradnja u borbi protiv zajednièkog neprijatelja-terorizma, najverovatnije voditi boljim sino-amerièkim odnosima.

Djijang je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Buša da poseti Ameriku u oktobru, pre Foruma o azijsko pacifièkoj saradnji u Meksiku. On je najavio da æe potpredsednik Hu Džintao, njegov najverovatniji naslednik, takodje posetiti Vašington. Bušov dvodnevni put u Peking pao je na 30-togodišnjicu posete predsednika Rièarda Niksona koja je okonèala decenije neprijateljstva izmedju dve zemlje.

XS
SM
MD
LG