Linkovi

Pakistanski predsednik veruje da je oteti novinar živ - 2002-02-14


Predsednik Mušaraf je izjavio da pakistanske snage bezbednosti èine sve što mogu da pronaðu novinara Vol strit džornela, otetog pre tri nedelje u Karaèij:

“Prilièno sam uveren da je još uvek živ i nadam se, svi se mi nadamo da je živ. Što se tièe njegovog oslobaðanja, mogu reæi da smo se približili -- koliko god je to moguæe -- njegovom oslobadjanju”.

Pakistanska policija je u utorak uhapsila Ahmeda Omara Saida, èoveka za kojeg se smatra da je organizovao otmicu. Said je rekao policiji da je Perl živ i da se i dalje nalazi u Karaèiju, gde je 23. januara otet, dok je pripremao èlanak o islamskom ekstremizmu. Perlovi otmièari su zahtevali oslobaðanje Pakistanaca koji su zarobljeni u borbi protiv terorizma u susednom Avganistanu, upozorivši amerièke novinare da napuste Pakistan pošto -- kako je reèeno -- nisu novinari, veæ prerušeni špijuni.

Predsednik Mušaraf je izjavio da je oèekivao negativne reakcije zbog, kako se izrazio, napora da se uguši ekstremizam i verska netolerancija u Pakistanu. Takoðe je izrazio nadu da æe zajednièkim nastojanjima Sjedinjenih Država i pakistanskih vlasti biti postignuto oslobaðanje Perla.

Predsednik Buš se zahvalio pakistanskom lideru na pomoæi, nazivajuæi predsednika Mušarafa hrabrim i vizionarskim liderom, koji je proširio svoju predanost borbi protiv terorizma svuda gde postoji, ukljuèujuæi u samom Pakistanu.

“Teroristi koji deluju u Pakistanu nedavno su oteli amerièkog novinara, Danijela Perla. Danas smo u Ovalnoj kancelariji govorili o našoj uzajamnoj želji da se Perl bezbedno vrati svojoj kuæi. Želim da zahvalim predsedniku na njegovoj pomoæi i saradnji u cilju oslobadjanja Perla.”

Dvojica lidera su takoðe razgovarala o napetosti duž Pakistanske granice sa Indijom, potrebi obnove Avganistana i buduæoj amerièko-pakistanskoj vojnoj saradnji.

XS
SM
MD
LG