Linkovi

Sastanak ministara inostranih poslova Evropske unije i islamskih zemalja - 2002-02-13


Konferencija ima za cilj unapredjenje dijaloga i tolerancije izmedju islamskih i evropskih zemalja, nakon napada na Sjedinjene Države 11 septembra. Medjutim, neposredno nakon poèetka sastanka, Sjedinjene Države su bile izložene verbalnom napadu brojnih ministara inostranih poslova islamskih zemalja koji su gnevni zbog pristupa Sjedinjenih Država borbi protiv terorizma i njihovog stava povodom izraelsko-palestinskog konflikta.

Neke od najoštrijih kritika uputio je ministar inostranih poslova Irana Kamal Harazi, koji je optužio Sjedinjene Države za, kako je rekao, unilateralni i militaristièki pristup svetskim pitanjima. On je takodje optužio vladu Sjedinjenih Država da je pokrenula “pogrešnu kampanju pogrešnih informacija i tvrdnji protiv drugih zemalja. Harazi je time mislio na nedavne komentare predsednika Džordža Buša u kojima je opisao Iran, Irak i Severnu Koreju kao zemlje koje èine “osovinu zla“ koja preti miru u svetu.

Iraèki ministar inostranih poslova Nadži Sabri, je rekao da su Sjedinjene Države i Britanija odgovorne za državni terorizam zbog bombardovanja iraèke teritorije. Iraèki ministar je dodao da se nada da æe Turska uèiniti sve što može kako bi pomogla u osujeæenju amerièke vojne akcije protiv njegove zemlje. On je to izjavio neposredno pošto je turski premijer Bulent Edževit ponovio èvrsto protivljenje svoje zemlje bilo kakvom napadu na Irak. On je istakao da bi takva akcija destabilizovala ne samo Tursku, veæ takodje i èitav region.

Ova konferencija, èiji je domaæin Turska, okuplja ministre i funkcionere iz više od 70 evropskih, arapskih, azijskih i afrièkih zemalja koje pripadaju Evropskoj uniji ili Organizaciji islamske konferencije. Turska je postala prva zemlja koja ima muslimansku veæinu medju zemljama koje su 1999. pridodate listi zvaniènih kandidata za èlanstvo u Evropskoj uniji. Ona je osnivaèka èlanica Organizacije islamske konferencije. Još jedno pitanje koje je pokrenuto bilo je pitanje nasilja izmedju Izraelaca i Palestinaca. Ministri inostranih poslova su se složili o potrebi za, kako se izrazio visoki predstavnike Evropske unije za inostranu politiku, Havier Solana, dvodržavnim rešenjem konflikta koje bi pretpostavljalo osnivanje nezavisne palestinske države.

Medjutim, u jeku anti-amerièke retorike takodje je bilo apela za mir izmedju islamskih i zapadnih zemalja i sporazuma o potrebi za borbu protiv svih formi terorizma. Gospodin Solana je izjavio da je Evropska unija rešena da odbaci vezivanje Islama za terorizam. Razvijanje harmonije izmedju Istoka i Zapada, dodao je on, znaèiæe više no spreèavanje konflikata. On je takodje istakao da bi to znaèilo identifikovanje razmimoilaženja u uzajamnim percepcijama i spremnost da se otvoreno debatuje o razlikama u gledištima izmedju Istoka i Zapada.

XS
SM
MD
LG