Linkovi

Smrtna kazna teroristi u Jordanu - 2002-02-12


Roðen u Sjedinjenim Državama, Jordanac Raed Hidžazi, biæe usmræen - vešanjem. To je odluka jordanskog vojnog suda koji ga smatra krivim za pripremanje teroristièkih napada u Jordanu na amerièke i izraelske turiste - tokom proslave nastupanja novog milenijuma.

Roðen u Kaliforniji, Hidžazi je osuðen za posedovanje oružja i eksploziva, kao i planove da detonira bombe na mestima koja su poseæivali turisti iz Sjedinjenih Država i Izraela tokom proslave dve hiljadite Nove godine u Jordanu.

Hidžazi je uporno tvrdio da je nevin, ali su jordanske vlasti saopštile da je ranije priznao da je nameravao da preduzme teroristièke napade koristeæi smrtonosni gas. Pred sudom, Hidžazi je rekao da mu je priznanje bilo iznuðeno posle muèenja. Dodao je da nema nikakve veze sa Osamom bin Ladenom, i naveo da nije nameravao da preduzme teroristièke napade jer je to protivno islamskom uèenju. Posle presude, Hidžazi je poèeo da vièe na sudiju : ” Zašto me osuðujete na smrtnu kaznu ? Donosite presudu protiv sopstvenog naroda. Gori ste od izraelskog premijera, Arijela Šarona.“ Hidžazi tvrdi da njegovo hapšenje predstavlja pokušaj Jordana da dobije poveæanu finansijsku pomoæ od Sjedinjenih Država. Kako se procenjuje, Vašington Jordanu godišnje pruža vojnu i ekonomsku pomoæ u iznosu od dve stotine dvadeset pet miliona dolara. Hidžazi je u odsustvu osuðen na smrtnu kaznu - septembra 2000. godine, tokom suðenja grupi od dvadeset i osam osumnjièenih, optuženih za planiranje teroristièkih napada u Jordanu. Mesec dana kasnije, Hidžazi je uhapšen u Siriji i izruèen Jordanu. Prema jordanskom zakonu, licu osuðenom u odsustvu dozvoljava se ponovno suðenje. Novi proces protiv njega poèeo je maja prošle godine. Hidžazijevi advokati su saopštili da æe uložiti žalbu na presudu.

XS
SM
MD
LG