Linkovi

Otvorene XIX Zimske Olimpijske Igre - 2002-02-09


Nakon sinoænje ceremonije otvaranja, koja je bila nabijena emocijama, današnji dan Zimskih Olimpijskih Igara u Solt Lejk Sitiju obeležavaju sportska takmièenja.

Danas su poèele borbe u kros-kantri skijanju, hokeju na ledu, skijaškim skokovima, umetnièkom klizanju i brzinskom klizanju. U ovim, 19-im zimskim olimpijskim igrama i prvima koje se održavaju u SAD u poslednje 22 godine, uèestvuju sportisti iz 77 zemalja. Nakon septembarskih teroristièkih napada na Njujork i Vašington, sva takmièenja se održavaju pod jakim merama bezbednosti.

Predsednik Buš je sinoæ, pred 52 hiljade razdraganih gledalaca, proglasio Zimske Olimpijske Igre otvorenim i naglasio da to èini “u ime ponosne, odluène i zahvalne nacije”. Hladno vreme nije uspelo da omete sveèano otvaranje, u kome je uèestvovalo 800 klizaèa, velikih lutaka, kao i raznih izvodjaèa koji su prikazali prièe o danima pionira amerièkog zapada.

Dvo i po satnom spektaklu je prethodilo unošenje pocepane amerièke zastave koja je otkrivena medju ostacima Svetskog Trgovinskog Centra. Poèasna straža sastavljena od èlanova amerièkog olimpijskog tima i njujorških policajaca i vatrogasaca pratila je zastavu koju je publika doèekala s poštovanjem i u tišini. Nakon toga je poèela smotra zemalja uèesnica Olimpijade, u kojoj su uèestvovale hiljade sportista i èlanova nacionalnih olimpijskih komiteta.

Olimpijsku zastavu je na stadion unelo 8 poznatih liènosti medju kojima su bili i južno-afrièki arhiepiskop Dezmond Tutu, bivši poljski predsednik Leh Valesa kao i skijaška legenda, Francuz, Žan Klod Kili. Pre nego što je otvorio igre, predsednik Buš je izjavio da se nada da æe Olimpijada stvoriti “trajna seæanja o smehu i uspehu”.

XS
SM
MD
LG