Linkovi

Pentagon o akcijama u Avgansitanu - 2002-02-08


Iz izvora u Pentagonu se saznaje da se vremenske prilike nisu poboljšale ni pet dana posle napada na - kako je veruje - grupu terorista u oblasti Zavar Kili. Raketa tipa Helfajer ispaljena je iz bespilotne letilice tipa Predator.

Prema opisu, jedan od osunjièenih na koje je napad izvršen bio je visok mušakarac prema kome su se ostali u grupi ponašali sa puno poštovanja -- što bi moglo da znaèi da se radilo o nekom vodji, možda èak i o, kako se nagadja, beguncu Osami bin Ladenu. Medjutim, prema reèima predstavnice Pentagona Viktorije Klark, amerièke vojne snage do sada nisu bile u stanju da na licu mesta utvrde o èemu radi:

”Sigurna sam da postoji veliko interesovanje da se utvrde èinjenice, kao što je to sluèaj posle svakog takvog napada. Teren je medjutim vrlo nepristupaèan.“

U oblasti Zavar Kili takodje se nalazio veliki logor Al Kaide za obuku i uskladištenje oružja, koji je bio meta niza amerièkih napada na poèetku afganistanskog sukoba. Zvaniènici amerièkog sekretarijata za odbranu su saopštili da je bilo indikacija da neki teroristi pokušavaju da se regrupišu u toj oblasti, što objašnjava zašto je Predator nadletao taj region.

U medjuvremenu, predstavnica Pentagona, Viktorija Klark, izjavila je da æe tokom narednih dana i nedelja biti obnovljen transfer zarobljenih talibana i boraca Al Kaide iz Avgansitana u amerièku vazduhoplovnu bazu Gvantanamo, na Kubi. Sada se u toj bazi nalazi 186 pritvorenika, dok ih u Avganistanu ima još 270.

XS
SM
MD
LG