Linkovi

Hamid Karzai u poseti Pakistanu - 2002-02-08


Pakistanski funkcioneri kazu da ce se avganistanski lider, Hamid Karzai, sastati sa predsednikom, Pervezom Mušarafom i drugim visokim funkconerima radi razgovora o bilateralnoj saradnji. Predstavnik ministarstva inostranih poslova, Aziz Ahmed Kan,izjavio je da Pakistan i Avganistan imaju tradiciju bliskih odnosa.

”Za nas je velika cast da je predsednik avganistanske privremene vlade dosao u posetu Pakistanu. To je prva zvanicna poseta i mi ocekujemo da ce biti vodjeni razgovori o pitanjima od zajednickog interesa, kao sto je unapredjenje saradnje i slicno..”

Pakistan je snazno podrzavao bivsi talibanski rezim u Avganistanu. Medjutim, nakon teroristickih napada na SAD, 11. septembra prosle godine, Islamabad je postao kljucni americki saveznik u ratu protiv terorizma , kojim je Taliban svrgnut sa vlasti. Predstavnik Kan je izjavio da ce se sa Karzaijem razgovarati i o povratku zarobljenih Pakistanaca.

Hiljade pakistanskih ekstremista presle su u Avganistan da bi se borile sa Talibanom, posto su ga napale avganistanske opozicione snage, kojima je americko ratno vazduhoplovstvo pruzalo podrsku. Kan je izjavio da je privremena vlada u Kabulu intenzivirala nastojanja na ponovnom otvarnaju avganistanske ambasade u Islamabadu.

XS
SM
MD
LG