Linkovi

Al-Kaida i dalje predstavlja ozbiljnu opasnost - 2002-02-07


Tenet je izneo da postoji napredak u slamanju al Kaide, pošto se oko hiljadu operativaca te mreže nalazi u pritvoru u 60 zemalja sveta posle napada 11. septembra na Ameriku. Ipak Tenet je ocenio da teroristièka mreža i dalje predstavlja pretnju:

”Al Kaida još nije uništena i ona, kao i njoj sliène grupe, i dalje su voljne i sposobne da udare na nas. Lideri al Kaide su i dalje na slobodi i rade na pregrupisanju organizacije u cilju obnavljanja teroristièkih delatnosti.“

Tenet kaže da al Kaidu i dalje zanimaju napadi na takozvane ”ciljeve visokog profila“, možda i Olimpijske igre, koje poèinju krajem nedelje u Solt lejk sitiju. Šef CIE smatra da al Kaida ima planove da napadne amerièke i saveznièke ciljeve u Evropi i na Bliskom istoku, kao i u Africi i jugoistoènoj Aziji:

”Amerièki diplomatski i vojni objekti su izloženi velikom riziku, pogotovo u istoènoj Africi, Izraelu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj. Operacije protiv amerièkih ciljeva mogle bi da sprovedu æelije al Kaide koje su veæ organizovane u glavnim evropskim gradovima, kao i na Bliskom istoku. Al Kaida takodje može da iskoristi prisustvo da bi stupila u vezu sa sliènim grupama u Somaliji, Jemenu, Indoneziji i Filipinima.“

Direktor CIE kaže da bi al Kaida mogla u novim operacijama da koristi hemijsko i biološko oružje, kao i kako je rekao ”uredjaje za rasejavanje radioaktivnosti“. Tenet smatra da su al Kaida i druge grupe pokušavale da dodju u posed takvih oružja. Njega mnogo ne zabrinjavaju teroristièki raketni napadi, pošto æe, kako je rekao, do 2015. godine Sjedinjene države biti sposobne da presretnu balistièke rakete iz Severne Koreje, Irana i, možda, Iraka. Teneta medjutim zabrinjavaju tenzije izmedju Izraelaca i Palestinaca pošto nasilje podstièe terorizam. Amerièke obaveštajne agencije našle su se na udaru Kongresa pošto nisu uspele da spreèe napade 11. septembra. Šef CIE istièe da agencije nisu imale konkretne informacije o napadima na Njujork i Vašington, ali da su spreèile tri ili èetiri napada na amerièke ciljeve u inostranstvu u toku protekle godine, kao i nekoliko napada posle 11. septembra. Prema njegovim reèima nije realno oèekivati da obaveštajne agencije zaustave sve teroristièke akte:

”Obaveštajni podaci nikada ne pružaju stopostotnu moguænost predvidjanja teroristièkih napada.“

Odbori za obaveštajna pitanja amerièkog Senata i Predstavnièkog doma zapoèeæe zvanièna saslušanja ove godine da bi utvrdili zašto obaveštajne agencije nisu uspele da spreèe 11. septembar.

XS
SM
MD
LG