Linkovi

Još uvek ni traga Osami bin Ladenu - 2002-02-07


General Frenks nije pomenuo navodni raketni napad jednog osmatraèkog aviona CIE, bez ljudske posade, u kome je možda ubijeno nekoliko istaknutijih terorista al-Kaide, nedaleko od pakistanske granice. Ali tokom pretresa u senatskom Odboru za oružane snage, general Frenks je priznao da su mnogi teroristi još uvek na slobodi i da od njih preti neprekidna opasnost:

”Ovo je opasno. Ovi ljudi su posveæeni tome. Ima ih još jako mnogo i ostalo nam je još jako mnogo posla da uradimo.“

U izveštajima amerièkih medija se kaže da je jedan bespilotni avion tipa ”Predator,“ kakvima operiše Centralna obaveštajna agencija, ispalio raketu tipa ”Hellfire,“ u ponedeljak nedaleko od peæinskog kompleksa Zavar Kili, koji su koristili pripadnici al-Kaide, i koji su amerièke snage žestoko bombardovale. Ni CIA niti Pentagon nisu hteli da komentarišu taj incident. Ali general Frenks je, govoreæi o vojnim operacijama u Avganistanu, nagovestio da su se elitni amerièki i drugi komandosi možda uputili ka jednom zabaèenom podruèju kako bi proverili rezultate tog raketnog napada. On je rekao da se potraga za odbeglim pripadnicima al-Kaide nastavlja:

”Imamo visoko uvežbane i sposobne specijalne snage u Avganistanu, a ovoga jutra ih ima iz devet razlièitih zemalja. Danas, na nekim mestima, one obavljaju strateška izvidjanja. Lako bi se moglo desiti da u naredna 24 sata sprovedu i neku direktnu akciju.“

General Frenks je reagovao i na kritiku koju je uputio republikanski senator Džim Baning, što je bila možda jedina zamerka od inaèe pozitivno raspoloženih èlanova odbora:

”Nisam zadovoljan i mislim da ni jedan Amerikanac nije zadovoljan, što nismo bolje obavili posao sa al-Kaidom.“

Veruje se da se medju teroristima u bekstvu nalazi i vodja al-Kaide, Osama bin Laden. Takodje se ne zna gde je lider Talibana, mula Mohamed Omar.

XS
SM
MD
LG