Linkovi

Olimpijsko selo u Solt lejk sitiju - 2002-02-06


Šæuæureno u podnožju snežnih vrhova lanca planina zvanog Vasaè, Olimpijsko selo je smešteno u kompleksu vojnog muzeja zvanog Tvrdjava Daglas, nedaleko od Solt lejk sitija. Èlan Organizacionog komiteta Zimske olimpijade, Rièard Tajler, radi kao direktor sela tokom Zimske olimpijade 2002.

”Ovo Olimpijsko selo leži na istorijski znaèajnom terenu. Dakle, ne samo da smo u divnom okruženju veæ imamo i istorijske zgrade, sa arhitekturom koja ima posebnu lepotu,“ kaže Rièard Tajler.

Tvrdjava Daglas podignuta je 1862. godine, kao ispostava federalne vlasti na novoosvojenom delu Divljeg zapada. Sada je u njoj muzej, ali i poligon za obuku rezervnog sastava pomorskih snaga i marinaca. Trenutno, u njoj živi tri i po hiljade sportista i sportskih funkcionera.

Najmanje 600 èuvara brine se o njihovoj bezbednosti 24 sata dnevno i pristup se strogo kontroliše. Svaka osoba, vozilo, kutija ili obièno pismo, prolaze kroz rigoroznu kontrolu. Dozvola za ulazak u Olimpijsko selo mora da se traži 24 sata unapred. Ali direktor sela, Rièard Tajler, kaže da su te mere standardne za Olimpijske igre i da sportisti neæe osetiti nikakvu promenu. On ipak dodaje da æe pripadnici bezbednosti opominjati sportiste ako se ne budu ponašali kako treba:

”Ako neki hokejaški tim bude uznemiravao sportiste za kros-kantri, ako to bude predstavljalo poremeæaj za druge, van njihovog tima, onda æemo - kao u svakom hotelu - posetiti one koji prave buku i zamioliti ih da se utišaju,“ kaže on.

Rièard Tajler istièe da sportisti u velikoj veæini poštuju jedni druge, da shvataju da su svi ovde radi takmièenja i da se uglavnom primerno ponašaju. Inaèe, sportisti vode prilièno udoban život u Olimpijskom selu. Budžet za njegovo održavanje iznosi 25 miliona dolara, a u selu postoji banjsko kupatilo, kafiæ, prodavnica cveæa, banka, pa èak i muzej - sve što je potrebno jednom malom gradu. Sportisti spavaju u dvokrevetnim sobama, a po zgradama u kojima su smešteni ima i muških i ženskih soba. Svi obeduju zajedno, u ogromnoj trpezariji koja može odjednom da posluži 650 ljudi. Direktor službe ishrane, Don Prtitèard, odgovoran je za to da niko ne ostane gladan.

”Trenutno imamo zalihu od preko 50 tona mleka, samo u Olimpijskom selu, a ostatak uskoro stiže, tako da krave imaju puno posla. Biæe nam potrebno mnogo mleka,“ kaže uz osmeh Džon Pritèard.

U jednom uglu trpezarije postoji i restoran brze hrane Mekdonalds, ali jelovnik glavne kuhinje nije sveden samo na amerièki ukus. S obzirom na to da sportisti dolaze iz 80 zemalja, Don Pritèard kaže da mora da ispunjava najrazlièitije želje:

”Verovatno najinteresantnija porudžbina koju smo imali u poslednje vreme je ”kim-èi,“ jedna vrsta kiselog kupusa iz Koreje. Baš juèe je u naš magacin stiglo 650 kilograma takvog kupusa,“ kaže on.

Izgradnja Olimpijskog sela, koje zahvata površinu od 30 hektara, koštala je 120 miliona dolara. Skoro mesec dana, to æe biti medjunarodni ljudski mravinjak, èiji stanovnici su ujedinjeni u jednoj želji - da u sportu i druženju postignu najbolje moguæe.

XS
SM
MD
LG