Linkovi

Kongres i ekonomska politika - 2002-02-06


Demokratski senator Dešl je predoèio da njegova stranka, koja ima neznatnu veæinu u Senatu, nije mogla da se usaglasi sa republikancima u pogledu zakonskog predloga za stimulisanje ekonomije. Predstavnièki dom koji predvode republikanci je usvojio predlog prošle godine.

“Republikanci su jasno predoèili da je neprihvatljiv èak i nekakav ‘zajednièki utemeljen’ predlog. Zbog toga ne mislim da se uopšte postavlja pitanje da li bi oni hteli ikakav paket za stimulaciju, ako to nije njihov paket.”

Demokrate su tražile veæe povlastice za radnike koji ostanu bez posla, dok se republikanci zalažu za veæa smanjenja poreze. Predsednik Buš vrši pritisak na senatore da usvoje njegov predlog da bi se podstakla ekonomija, koja je u recesiji od marta prošle godine, da bi se situacija još više pogoršala posle teroristièkih napada 11. septembra u Njujorku i Vašingtonu. Na povratku iz Pensilvanije, predsednik Buš je izrazio žaljenje zbog odluke lidera senatske veæine.

“Razoèaran sam. Smatram da je radnicima potrebna pomoæ i rekao bih da treba da stimulišemo ekonomiju nekakvom mudrom politikom.”

Meðutim, proteklih nedelja se pojavljuju znaci da se ekonomija poboljšava. Sekretar za finansije Pol O‘Nil, juèe je izjavio da je sve više pokazatelja da æe se ekonomija oporaviti do aprila, premda je ukazao da je paket za stimulisanje i dalje neophodan da bi se obezbedio brži rast. Predsedavajuæi Upravnog odbora amerièke Centralne banke, odnosno Uprave federalnih rezervi, Alen Grinspen, nedavno je rekao da æe se ekonomija verovatno oporaviti i bez paketa za stimulisanje.

XS
SM
MD
LG