Linkovi

Razgovori Buš - Kasjanov, o terorizmu - 2002-02-04


Rusija podržava vojne operacije u Avganistanu pod vodjstvom SAD. Medjutim, Moskva ispoljava izvesnu nelagodnost povodom moguæih daljih koraka SAD u ratu protiv teorizma. Ruski funkcioneri su jasno stavili do znanja da nisu zadovoljni aluzijom na ”osovinu zla“, koju je predsednik Buš izneo u svom nedavnom govoru o stanju nacije, a koja se odnosila na Iran, Irak i Severnu Koreju. U tom govoru, predsedenik Buš je rekao da ove države nastoje da se domognu oružja masovnog uništenja koje bi moglo ili da završi u rukama terorista, ili da bude upotrebljeno za ucenjivanje SAD. Predsednik je dodao da takve pretnje neæe biti tolerisane. Posle razgovora sa predsednikom Bušom u Beloj Kuæi, premijer Kasjanov je rekao da su razlike u gledištima u tom pogledu i dalje prisutne, dodavši: ”Mi, za sada ne smatramo da te pretnje veæ postoje.“

Kasjanov je dodao da Rusija želi da vidi opipljive dokaze pre nego što bilo koja zemlja bude optužena da predstavlja ozbiljnu pretnju.

”Trebalo bi da identifikujemo opasnosti, koje zaista postoje i koje nisu zamišljene,“ rekao je Kasjanov. Medjutim, on je takodje naglasio da Rusija želi da saradjuje sa SAD u borbi protiv terorizma i na drugim poljima:

”Nastaviæemo da blisko saradjujemo. Naši vojni i obaveštajni struènjaci æe razmenjivati informacije kako bi smo bili sigurni da taèno utvrdjujemo probleme,“ rekao je on.

Kasjanov je takodje razgovarao sa predsednikom Bušom o njegovom predstojeæem susretu na vrhu sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom. Ruski premijer je rekao da dve zemlje rade na sporazumu o kontroli naoružanja, kojim bi bila usaglašena dalja smanjenja broja nuklearnih bojevih glava, èije usvajanje su dvojica predsednika nagovestila tokom svog prethodnog samita u novembru prošle godine. Kasjanov je dodao da pregovaraèki timovi nastoje da unilateralna smanjenja naoružanja dve zemlje ugrade u medjusobni sporazum, kako bi proces kontrole naoružanja mogao da krene dalje.

XS
SM
MD
LG