Linkovi

Konferencija o bezbednosti u svetu - 2002-02-01


Redovna godišnja konferencija o bezbednosti ove godine æe verovatno privuæi veæu pažnju nego obièno, kada se funkcioneri iz Sjedinjenih Država, Rusije, Evrope i Azije budu okupili da razgovaraju o potrebama odbrane u svetlu rata protiv terorizma. Bezbednost u svetu je izmenjena od teroristièkih napada, prošlog septembra, na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Takodje, ovo je prvi medjunarodni skup te vrste otkada je predsednik Džordž Buš, ranije ove nedelje, imenovao Irak, Iran i Severnu Koreju kao zemlje koje ugrožavaju mir u svetu. Predsedavajuæem konferencije Horstu Telèiku je navodno preneto da Sjedinjene Države, èiju delegaciju predvodi zamenik sekretara za odbranu Pol Volfovic, nameravaju da na ovom skupu pomenu Irak.

Izmedju ostalih, konferenciji æe prisustvovati ruski ministar odbrane Sergej Ivanov, njegov nemaèki kolega Rudolf Šarping, britanski Džef Hun i francuski Alen Rišar, kao i ministri odbrane iz Indije, Pakistana, Kine i nekih od centralnoazijskih zemalja.

Osim terorizma, ima mnogo pojava koje izazivaju zabrinutost. Generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson, koji æe takodje biti prisutan, jasno je predoèio u nedavnim govorima i èlancima da želi da zemlje èlanice NATO-a poveæaju troškove za odbranu i pojaèaju svoju sposobnost da zajednièki deluju. U medjuvremenu, Rusi su uznemireni zbog amerièkih stavova prema razlièitim pitanjima razoružanja, kao i zbog planova Vašingtona da razvije sistem antiraketne odbrane.

Medjutim, možda æe najveæa kontroverza biti usredsredjena na dogadjaje van konferencijske sale. Demonstranti koji se protive NATO-u i globalizaciji saopštili su da æe se žaliti nemaèkom Ustavnom sudu na zabranu demonstracija, uvedenu za vreme trajanja konferencije. Dosadašnji pokušaju da se zabrana ukine u nižim sudovima nije uspela jer su sudije u Bavarskoj podržale gledište Minhena da masovne demonstracije predstavljaju ugrožavanje bezbednosti. Neki od organizatora su najavili da æe proteste održati èak ako Ustavni sud podrži zabranu. Policija u Minhenu ništa ne prepušta sluèaju i oèekuje da æe se hiljade demonstranata, možda spremnih na nasilje, oglušiti o zabranu. Mere bezbednosti su pojaèane, a vodeni topovi, oklopni transporteri i policijska pojaèanja biæe rasporedjeni po ulicama u nastojanju da se spreèi nasilje. Konferencija æe završiti rad u nedelju.

XS
SM
MD
LG