Linkovi

Uhvaæena dva visoka funkcionera Talibana - 2002-01-30


Pakistanske snage bezbednosti kažu da su pritvorile dva muškarca, tokom odvojenih prepada na sela blizu jugozapadnog pograniènog grada Kvete. Uhapšeni su identifikovani kao vrhovni sudija svrgnutog Talibana, Nur Mohamed Sakib i zamenik ministra inostranih poslova Abdul Rehman Zahid. Veruje se da su njih dvojica pobegla u Pakistan nekoliko dana pošto je koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama, poèetkom oktobra, zapoèela vazdušne napade protiv tog režima.

Vrhovni sudija Sakib je najviši funkcioner Talibana koji je uhapšen od novembra, kada je taj islamski pokret napustio vlast pred amerièkim vazdušnim napadima i munjevitin nastupanjem antitalibanskih snaga. Sakib je najviše poznat po tome što je vodio sluèaj osam zapadnih humanitarni radnika, optuženih da su širili hrišæanstvo u Avganistanu. Ti humanitarni radnici, medju kojima su bile i dve Amerikanke, oslobodjeni su kratko vreme pošto su poèeli vazdušni napadi na Avganistan.

Talibanski ambasador u Pakistanu, Abdul Salam Zaif, uhapšen je u decembru i predat amerièkim vlastima. Medjutim, najviši funkcioneri tog pokreta, ukljuèujuæi lidera mulu Mohameda Omara, i dalje su u bekstvu. Tvrdokorni islamski pokret Taliban, koji je sve do pred kraj prošle godine kontrolisao najveæi deo Avganistana, kažnjen je zbog pružanja utoèišta osumnjièeniom teroristi Osami bin Ladenu i njegovoj mreži al-Kaida.

Taj islamski militant, poreklom iz Saudijske Arabije, takodje je još na slobodi, uprkos masovnoj poteri u kojoj uèestvuju amerièke kopnene trupe i njihovi avganistanski saveznici.

XS
SM
MD
LG