Linkovi

Odgovor demokrata na govor predsednika o stanju nacije - 2002-01-29


Lider manjine u Predstavnièkom domu, Rièard Gephart, je u ime svoje stranke odgovorio na govor predsednika Buša o stanju unije. Kongresmen Gephart je podržao rat protiv terorizma koji je poveo predsednik Buš, ali je ukazao da podrška opozicije za predsednikov dnevni red koji se tièe unutrašnjih pitanja neæe neophodno uslediti. Izveštaè Glasa Amerike sa Kapitol Hila, Debora Tejt, beleži: Kongresmen Gephart je zapoèeo govor rekavši da demokrate èvrsto stoje uz predsednika Buša u njegovoj borbi protiv terorizma:

”U dvorani Predstavnièkog doma na Kapitolu veèeras su bile dve stranke, ali samo jedna rešenost. Poput generacija pre naše, platiæemo svaku cenu i podneti svaki teret kako bismo osigurali da ova ponosna zemlja odnese pobedu u prvom ratu 21 veka.“

Medjutim, gospodin Gephart, jedan od verovatnih kandidata za nominaciju za predsednika ispred Demokratske stranke na izborima 2004. godine, takodje je jasno stavio do znanja da dvostranaèka podrška ratu protiv terorizma neæe neohodno znaèiti i dvostranaèku saradnju na ekonomskom planu za šta se zalaže predsednik Buš:

”Odbijam da prihvatim da -- dok stojimo rame uz rame u ovom ratu -- moramo isto tako stajati u pogledu ekonomskog plana.“

Ove reèi lidera demokrata u Prestavnièkom domu otvaraju moguænost za stranaèke sukobe oko ekonomskih pitanja pred izbore za èlanove zakonodavnog tela koji se održavaju u novembru. Ti izbori bi mogli da dovedu do izmene kontrole u oba doma Kongresa.

Demokrate kontrolišu Senat u kome drže jedno mesto više. Republikanci su u prednosti u Predstavnièkom domu sa šest mesta više. Gospodin Gephart je ponovio svoj apel Beloj kuæi da bude domaæin dvostranaèkom samitu o ekonomskom rastu. Administracija predsednika Buša je prošle nedelje odbacila taj apel, rekavši da je gospodin Gephart više zainteresovan da time dobije politièke poene nego da pomogne privredi.

Rièard Gephart je takodje apelovao za reformu finansiranja izbornih kampanja u svetlu bankrotstva gigantske energetske kompanije ENRON. On je apelovao na presedsednika da podrži to nastojanje:

”Ako najveæi sluèaj bankrotstva u zemlji zajedno sa jasnim primerom plaæenog politièkog uticaja nije najbolji razlog za reformu, ne znam šta bi bilo. Snage koje su protiv toga su moæne. Stoga, ako do sada niste pozvali svoga kongresmena ili mu niste napisali pismo, sada je momenat da to uradite. Nadam se da æe predsednik stati uz nas u cilju èisæenja politièkog sistema i odstranjivanja velikih novèanih sredstava iz politike:

”Demorkate se nadaju da æe dobiti politièke poene zbog bliskih veza Bušove administracije sa kompanijom ENRON, u nastojanju da odslikaju predsednika Buša i njegove republikance kao one koji imaju više razumevanja za gigantske korporacije nego za proseène Amerikance.“

Prošlomesecni kolaps kompanije ENRON je koštao mnoge službenike i investitore njihove životne uštedjevine, koju su držali u deonicama te kompanije. U medjuvremenu, republikanski zakonodavci su saopštili da su zadovoljni predsednikovim govorom o stanju unije. U pismenom saopstenju, lider republikanske manjine u Senatu Trent Lot pozdravio je apel predsednika Buša da se odvoje veæa sredstva za amerièke odbrambene snage i unutrašnju bezbednost, i podržao predsednikov plan za oživljavanje ekonomije.

XS
SM
MD
LG