Linkovi

SAD traže veæi pritisak na zemlje izvoznice oružja za masovna uništavanja - 2002-01-24


Podsekretar za kontrolu naoružanja u amerièkom Državnom sekretarijatu, Džon Bolton, rekao je uèesnicima Konferencije o razoružavanju, u Ženevi, da su zemlje koje krše medjunarodne ugovore o naoružanju èesto iste one koje podržavaju terorizam. On je kao primere izdvojio Irak i Severnu Koreju. Bolton je optužio Severnu Koreju za kršenje obaveza koje je preuzela potpisivanjem Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog oružja:

”Severna Koreja krši svoje obaveze iz ovog sporazuma otkada je potpisala dogovoreni sporazum i dan danas ne dozvoljava Medjunarodnoj komisiji za atomsku energiju pristup, pa èak ni osnovnu stvar, da ta komisija utvrdi koje materijale i tehnologiju Severna Koreja poseduje.“

Džon Bolton je takodje optužio Irak da pokušava da razvije nuklearno oružje, pošto inspektori Ujedinjenih nacija i Medjunarodne komisije za atomsku energiju veæ tri godine nisu bili u toj zemlji kako bi ispitali njen program za razvoj naoružanja. Bolton je takodje rekao da æe Sjedinjene Države saradjivati sa drugim zemljama na zaustavljanju širenja nuklearnog oružja, a zemljama koje bi pokušale da razviju takvo oružje uputio je sledeæu poruku:

”Upozoravam one koji misle da mogu neprimeæeni da razvijaju nuklearno oružje: Sjedinjene Države i njihovi saveznici æe dokazati da niste u pravu. I dozvolite mi da ponovo podvuèem amerièku politiku prema širenju nuklearnog oružja: Sjedinjene Države smatraju širenje tehnologije nuklearnog naoružanja direktnom pretnjom medjunarodnoj bezbednosti i postupaæe u skladu sa tim. Isto važi za države koje se bave prometom smrtonosne hemijske i biološke vojne tehnologije, kao i raketnih sistema.“

Podsekretar za kontrolu naoružanja, u amerièkom Državnom sekretarijatu, Džon Bolton je pozvao uèesnike Konferencije o razoružavanju da zajednièki rade na tome da se stane na put teroristièkim grupama i otpadnièkim državama koje razvijaju ili nastoje da steknu to smrtonosno oružje.

XS
SM
MD
LG