Linkovi

U Avganistanu uhvaæeno 27 sumnjivih - 2002-01-24


Zvaniènici sekretarijata za odbranu kažu da, iako su opšte borbe u Avganistanu završene, još uvek postoje džepovi otpora koje pružaju Taliban i Al Kajda, širom zemje. Amerièke snage su sada razbile jedan od tih džepova, nekih 100 kilometara severno od Kandahara, tokom prepada na ono što zvaniènici u Pentagonu nazivaju dva kompleksa za koje se veruje da su ih koristili vodje Talibana i Al Kajde. General Rièard Mejers je komandant združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga:

TAPE

”Naše snage su napale dva kompleksa i uhatile 27 osoba. Bilo je neprijateljskih boraca koji su u ovoj akciji ubijeni, a jedan vojnik amerièkih specijalnih jedinica je lakše ranjen. On je ranjen u skoèni zglob i evakuisan je.“

General Mejers nije želeo da obelodani druge detalje, dodajuæi da amerièke snage imaju i druge ciljeve koje posmatraju u tom regionu. On je napomenuo da postoji moguænost daljih borbenih operacija. Nije jasno ima li medju zarobljenima viših funkcionera Talibana ili Al Kajde. On je naglasio da se to sada utvrdjuje. Novi zarobljenici su broj ukupno uhvaæenih pripadnika Talibana i Al Kajde, koje drže amerièke snage, popeli na 455. Od toga se 158 zarobljenika nalazi u amerièkoj mornarièkoj bazi u zalivu Gvantanamo, na Kubi. Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, potvrdio je da je naredio privremenu obustavu transfera novih zarobljenika na Kubu, dok se ne završi izgradnja dodatnih zatvorskih jedinica.

TAPE

”Hteo sam da se letovi obustave dok ne završimo još potrebnog prostora.“

Sekretar Ramsfeld kaže da ova odluka nema veze sa zabrinutošæu u vezi sa tretmanom zarobljenika, koju su iskazale medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG