Linkovi

Novo sudjenje u Haškom tribunalu - 2002-01-23


Pred sud su izvedeni Radoslav Brðanin, bivši predsednik kriznog štaba Autonomne regije Krajina i general Momir Taliæ, komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. Njih dvojica su optužena za ubijanje i muèenje stotina Hrvata i Bošnjaka i proterivanje hiljada sa podruèja Krajine tokom trogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini. Optuženi su na osnovu 12 taèaka optužnice za ratne zloèine, ukljuèujuæi i genocid.

Tužioci tvrde da su Brðanin i Taliæ imali kljuèni znaèaj u kampanji èišæenja nesrpskog stanovništva i navode da su optuženi dejstvovali po nareðenjima Radovana Karadžiæa i Ratka Mladiæa, najtraženijih ljudi na spisku Haškog tribunala. Optuženi - koji su uhapšeni i predati Tribunalu 1999 - izjavili su da nisu krivi po svim taèkama optužnice. Sukob u Bosni je trajao od 1992. do 95. i tužioci tvrde da su u njegovim ranim etapama Brðanin i Taliæ brzo poèeli da uklanjaju - bilo nasilno bilo zastrašivanjem - sve nesrpsko stanovništvo iz Krajine. Karadžiæ je proglasio Krajinu delom nezavisne srpske države u Bosni i Hercegovini.

Popis sproveden 1991. je pokazao da Hrvati i Bošnjaci èine neznatno manje od polovine stanovništva Krajine. Do kraja naredne godine, u Krajini je preostala samo šaèica onih koji nisu Srbi. Èak i danas, veæina od više od stotinu hiljada stanovnika koje su Srbi proterali iz Krajine, nije se vratila u svoje domove. Brðanin je posebno optužen za podsticanje bosanskih Srba da èine zloèine nad svojim hrvatskim i bošnjaèkim susedima - pod stegom odbrane srpskog naroda. General Taliæ, navodi se u optužnici, bio je odgovoran za ubijanje i muèenje nesrba i rušenje crkava i džamija koje su poèinile njegove jedinice.

Haški tribunal je do sada osudio za genocid samo jednu osobu - generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstiæa. General Krstiæ je prošle godine osuðen na zatvorsku kaznu u trajanju od 46 godina - za pokolj hiljada Bošnjaka 1995. u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG