Linkovi

Identitet napadaèa još nije poznat - 2002-01-23


Biblioteka Amerièkog centra i amerièki konzulat ponovo su danas otvoreni, dan nakon što su naoružani muškarci otvorili vatru iz automatskog oružja na policijski kontrolni punkt ispred biblioteke Amerièkog centra, pogodivši policajce i prolaznike pre nego sto su pobegli.

Policija u državi Zapadni Bengal saopštila je da su neke od juèe uhapšenih osoba sprovedene u zatvor u Basiratu, oko 40 kilometara severno od Kalkute. Policija je saopštila da su nekolicina uhapšenih po profesiji uèitelji u jednoj lokalnoj islamskoj školi. Indijski ministar unutrašnjih poslova i drugi visoki funkcioneri optužili su islamske militante za napad, kao i da su povezani sa pakistanskom obaveštajnom službom -- što pakistanski funkcioneri snažno demantuju. U Nju Delhiju predstavnik amerièke ambasade, Gordon Duguid, izjavio je da amerièki funkconeri još nisu ustanovili ko je organizovao taj napad:

”Èak i sada motiv napada nam nije poznat -- ili barem nije potvrdjen. Mada postoje medijski izveštaji da su dve razlièite organizacije preuzele odgovornost, taèan identitet napadaèa još uvek nije poznat”.

U indijskim medijskim izveštajima se navode saopštenja vlasti u zapadnom Bengalu da veruju da su napadaèi povezani sa jednom muslimanskom zloèinaèkom bandom otmièara, koji su želeli da osvete smrt svog lidera, koga je policija ubila prošle godine. U izveštajima se kaže da su primarni cilj napadaèa bili policajci koji èuvaju bibilioteku Amerièkog centra, a ne Amerièki centar ili njegovi službenici.

XS
SM
MD
LG