Linkovi

Napadnut Amerièki centar u Kalkuti - 2002-01-22


Napadaèi na dva motorcikla otvorili su vatru na policijski kontrolni punkt kraj Amerièkog centra, jutros u zoru, pogodivši stražare i prolaznike, pre nego što su se velikom brzinom udaljili. Amerièki centar se nalazi u prometnoj ulici u centru Kalkute, a u njemu se nalaze popularna biblioteka, kulturni centar i amerièki konzulat. Posle ovog napada svi amerièki diplomatski objekti u Indiji stavljeni su u poveæan stepen pripravnosti. Reks Mozer, predstavnik amerièkog konzulata u Kalkuti, kaže da su Amerièki centar i obližnja zgrada amerièkog konzulata privremeno zatvoreni:

”Jasno je da æemo morati da preispitamo našu bezbednosnu situaciju u smislu toga šta možemo, a šta ne možemo da uradimo. Prerano je reæi kakve æe posledice ovo imati, osim èinjenice da su i Amerièki centar i Amerièki konzulat u Kalkuti zatvoreni.“

Policija je saopštila da su dve islamske militantne grupe preuzele odgovornost za napad. Jedna od njih, Harkat-ul Džehad-i-Islami, poznata je veæ nekoliko godina po svojim bliskim vezama sa kašmirskim militantnim separatistima, ali se verovalo da je raspuštena. Druga grupa, Komandosi Asifa Reze, sastavljena kako se veruje od lokalnih islamskih militanata iz Zapadnog Bengala i Bangladeša, smatra se odgovornom za nedavnu otmicu jednog industrijalca iz Kalkute. Indijski ministar unutrašnjih poslova L. K. Advani je izneo uverenje da je grupa Harkat-ul Džehad-i-Islami povezana sa pakistanskom obaveštajnom službom. Predstavnik pakistanskog Ministarstva inostranih poslova Mohamed Aziz Kan je izjavio danas da Islamabad snažno osudjuje taj napad i da su sve optužbe o pakistanskoj umešanosti bez osnova. Samo nekoliko sati posle napada dvojica visokih amerièkih funkcionera, direktor federalnog istražnog biroa Robert Miler i koordinator za kontraterorizam u Stejt departmentu Frensis Tejlor, sastali su se sa najvišim indijskim funkcionerima u okviru zajednièke amerièko-indijske radne grupe za borbu protiv terorizma. Nešto kasnije, govoreæi novinarima, direktor FBI-ja Miler je rekao kako veruje da je prerano zakljuèivati ko stoji iza napada:

”Motivacija i identitet napadaèa su sada predmet istrage. Po meni, potrebno je sprovesti dodatnu istragu pre nego što definitivno zakljuèimo ko je odgovoran i kakva im je je motivacija.“

Robert Miler je rekao da je njegov razgovor sa indijskim funkcionerima bio usredsredjen na proširenje saradnje izmedju obaveštajnih službi dve zemlje, u cilju spreèavanja daljih teroristièkih napada. Od napada na Sjedinjene Države, 11. septembra, i napada na indijski parlament 13. decembra, dve zemlje su pojaèale vojnu i obaveštajnu saradnju. U medjuvremenu, u Kalkuti, policija je zapoèela masovnu poteru za izvršiocima današnjeg napada, pojaèavajuæi bezbednost na zeleznièkim i autobuskim stanicama, aerodromima i drugim objektima širom Zapadnog Bengala. Nacionalna policija je saopštila da je ove godine bezbednost ugrožena više nego ikada, naroèito uoèi proslave indijskog Dana republike, 26. januara.

XS
SM
MD
LG