Linkovi

Na pomolu nove informacije o bin Ladenu - 2002-01-18


Amerièki vojni zvaniènici na aerodromu kod Kandahara odbijaju da potvrde da je èovek kojeg ispituju možda bio jedan od glavnih finansijera talibanskog rukovodstva u Avganistanu. Portparol Marinaca Džejms Džarvis kaže da vojska iz bezbednosnih razloga ne želi da otkriva suviše detalja.

"Ukazala nam se prilika da poprièamo sa njim i to èinimo veæ nekoliko dana. Da ponovim, on nije u pritvoru. Njegov identitet ne otkrivamo iskljuèivo zbog njegove bezbednosti. Smatram da dobijamo korisne informacije, ali ne mogu da ulazim u prirodu tih informacija. Nadam se da æemo moæi da ih iskoristimo u daljem toku rata protiv terorizma."

Doušnik je, kako se navodi, sam došao do kapije aerodroma u Kandaharu gde je smešteno oko 3000 amerièkih i savezniških vojnika, i zatvoreno više stotina pripadnika al Kaide i Talibana. Vojni zvaniènici navode da taj èovek nije na listi traženih terorista.

U medjuvremenu, rano jutros, još 30 zarobljenika je ukrcano u avion i prebaèeno na nepoznatu lokaciju u Pakistanu. Više od stotinu zarobljenika veæ je prebaèeno u pritvorsku jedinicu u zalivu Guantanamo na Kubi. Nije poznato zašto je današnja grupa prebaèena u Pakistan. Na ulicama Kandahara avganistanske snage konfiskovale su toku dana nelegalno posedovano oružje. Naoružani vojnici su nasumièno zaustavljali vozila na brojnim punktovima i pretresali ih tražeæi oružje. Pojaèane mere bezbednosti primenjuju se po ugledu na veæ preduzete mere u Kabulu.

Banditizam i nasilje koji su se proširili u Kandaharu i drugim delovima Avganistana posle pada Talibana pojaèali su strahove da bi bezakonje moglo da ugrozi napore privremene vlade na obnovi zemlje.

XS
SM
MD
LG