Linkovi

NATO ostaje u Bosni - 2002-01-16


Predstavnik Ujedinjenih nacija Volfgang Petriè je zabrinut zbog poziva iz Sjedinjenih Država da bi NATO trebalo da za treæinu smanji svoje prisustvo u Bosni. On je obavestio ambasadore NATO-a o stanju bezbednosti u toj zemlji i sporom napretku u izgradnji multietnièke demokratije. Generalni sekretar NATO-a, Džordž Robertson, uveravao je Petrièa da alijansa namerava da i dalje ostane u Bosni, gde osigurava mir izmedju bosanskih Srba, Hrvata i Muslimana od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 1995. godine:

”NATO je i dalje apsolutno odan osiguravanju sigurnog i bezbednog okruženja u Bosni i Hercegovini. Moguæe je da bi neka smanjenja mogla da se sprovedu, delimièno putem regionalne racionalizacije snaga. Ali nikakve odluke još nisu donete. A princip da smo u tu zemlju ušli zajedno, da postižemo uspehe zajedno i da æemo je napustiti zajedno ostaje kao princip i politika, što se tièe obima trupa SFOR-a.“

Džordž Robertson je rekao da æe Sjedinjene Države tražiti saglasnost svojih saveznika pre bilo kakvog povlaèenja iz Bosne. Vašington je saopštio da su policijski zadaci koje izvršavaju vojnici NATO-a u Bosni poèeli da optereæuju vojne resurse koji su potrebni za vodjenje rata protiv terorizma. Robertson bi hteo da operacije NATO-a u Bosni, Kosogvu i Makedoniji podvede pod jednu komandu. Ali on kaže da se o broju vojnika neæe odluèivati pre maja. Volfgang Petriè je rekao da su ga saveznici uverili da æe se detaljno konsultovati sa njegovom administracijom pre bilo kakvog smanjenja broja svojih vojnika u Bosni. On je dodao da Bosna još uvek nije u sposobna da stane na svoje noge i da joj je i dalje potrebna podrška medjunarodnih snaga bezbedosti:

”Postoji odluènost da se održe neophodne sposobnosti SFOR-a, odnosno NATO-a, u Bosni i Hercegovini. Još uvek nismo stigli do taèke posle koje nema povratka, odnosno do trenutka u kome æe Bosna i Hercegovina postati zemlja koja æe moæi da živi samostalno.“ Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je predložio da Evropska unija predvodi medjunarodne policijske snage u Bosni kako bi se olakšali zadaci vojnika SFOR-a. Ali Evropska unija se još nije obavezala da to uèini.

XS
SM
MD
LG