Linkovi

Amerièke snage u Avganistanu su još uvek ugrožene - 2002-01-16


Minobacaèka cev od 82 milimetara je najnoviji komad oružja koje je jedna patrola amerièkih marinaca pronašla 600 metara severno od glavne piste kandaharskog aerodroma. Predstavnik marinaca, poruènik Džems Džarvis je rekao da pored tog oružja nije bilo nikoga. Prekjuèe, na samo 300 metara od baze, marinci su otkrili jedno skrovište oružja -- ukljuèujuæi bombe, raketne granate i okidaèe. Ispod jedne zgrade nedaleko od amerièkih položaja je takoðe otkriven splet tunela i peæina, koji su u meðuvremenu uništeni.

Amerièka vojska veruje da su tuneli i oružje povezani sa napadom, koji je izveden u prošli èetvrtak na položaje marinaca na kandaharskom aerodromu. Oko 14 napadaèa naouržanih automatima, otovorilo je vatru na avion kojim su 20 al-Kaidinih i talibanskih zatvorenika prebacivani na Kubu. Poruènik Džarvis je rekao da je otkriveno oružje dokaz da se nastavlja mestimièan otpor:

“Neke oblasti na jugu i u severnom delu Avganistana su i dalje pod kontrolom Talibana i Al-Kaide. Oni nisu svuda poraženi. Èim su amerièke snage uspostavile bazu Rajno i preuzele aerodrom kod Kandahara, primeæeno je da veliki broj Talibana i pripadnika Al-Kaide pokušava da se pomeša sa lokalnim stanovništvom. Teško je utvrditi ko je ko. Ali vam mogu reæi da i dalje prikupljamo informacije i koristimo sva obaveštajna sredstva koja imamo, i èim se bude ukazala prilika obraèunaæemo se sa njima”. Amerièki vojni obaveštajni zvaniènici u bazi kod kandaharskog aerodroma su izvestili da ispituju jednog èoveka, koji se u utorak pojavio tražeæi da razgovara sa amerièkim vojnicima. Zvaniènici nisu želeli da otkriju njegov identitet niti državljanstvo, ali su rekli da im on pruža -- kako su se izrazili --- korisne informacije.

XS
SM
MD
LG