Linkovi

Rusko-amerièki odnosi - 2002-01-16


Pre svega tri meseca izgledalo da stvari ne mogu biti bolje: posle teroristièkih napada 11. septembra na SAD, ruski predsednik Vladimir Putin pružio je punu podršku Vašingtonu u borbi protiv terorizma... Pored toga, on i predsednik Buš su uspostavili solidan lièni odnos koji je, kako je izgledalo, dopunjavalo dramatièno poboljšanje u odnosima dve zemlje... Medjutim, tokom proteklih nekoliko sedmica pojavili su se znaci zategnutosti. Moskva je izrazila nezadovoljstvo odlukom Vašingotna da unilateralno odustane od ugovora o antibalistièkim raketama. Zatim je Bušova adminsitracija izrazila zabrinutost za slobodu medija u Rusiji nakon što je jedina ruska TV stanica koja nije pod kontrolom Kremlja izgubila predsudom kljuènu bitku za opstanak... A u najnovijem incidentu, Rusija je optužila amerièke diplomate za povredu diplomatskog satusa zbog njihovog uèešæa u protestu u Vladivostoku u znak podrške jednom ruskom novinaru optuženom za izdaju. SAD odbacuju tu optužbu... Utisak steèen prošle jeseni o trajnoj promeni amerièko-ruskih odnosa izgleda da je bio preuranjen. Direktor moskovske kancelarije Fondacije Heritidž Jevgeni Volk kaže da sve to ne iznenadjuje:

”Mislim da je to bila kratkovida euforija. Posle tragedije 11. septembra, pojavilo se oseæanje o zajednièkom neprijatelju, zajednièkoj pretnji i izazovima. Sada je Amerika postala jaèi partner u bilateralnim odnosima i mnogim ljudima u Rusiji, ukljuèujuæi politièki estabišment, ne dopada se amerièko vodjstvo na svetskoj sceni.“

U domenu redukcije nuklearnih arsenala, i Buš i Putin su obeæalli da æe tokom naredne decenije za dve treæine smanjiti broj strateških bojevih glava. Medjutim, pojavile su se velike razlike u stavovima prema pitanju kako da se ta redukcija obavi i ruski zvaniènici negoduju zbog planova Vašingtona da uskladišti umesto da uništi odredjen broj bojevih glava... Medjutim, ruski analitièari takodje naglašavaju da - mada je preuranjeno govoriti o novom partnerstvu izmedju SAD i Rusije - nema razloga ni za preterani pesimizam.... Nezavisni novinar Maša Lipman tvrdi da su amerièko-ruski odnosi još uvek èvrsti uglavnom zbog naèina na koji je Vladimir Putin odgovorio na napade 11. septembra.

”Spoznao je da se Rusiji pruža prilika da se pridruži novom savezništvu sa SAD i zapadnim svetom jer, mislim, da mu jasno da bez te integracije Rusija nema izgleda za ekonomski razvoj.“

SAD i Rusija su sada suoèene sa novim nizom prepreka u ostvarenju bližih veza... Ali, kako je primetio jedan ruski analitièar, dogadjaji od 11. septembra su jasno pokazali da èak i ako se ne slažu o nizu pitanja, SAD i Rusija su sposobne da u vreme krize potisnu razlike i ostvare saradnju.

XS
SM
MD
LG