Linkovi

Pentagon kaže da se sa zatvorenicima postupa humano - 2002-01-14


Glavni portparol Pentagona, Viktorija Klark kaže da se prema pritvorenicima u amerièkoj pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi postupa humano. Ona je takoðe novinare na brifingu u Pentagonu podsetila da se sprovode jake mere bezbednosti zato što su ti al-Kaidini i talibanski borci izuzetno opasni.

“Reè je o ljudima koji su veoma opasni, izuzetno opasni, koji su spremni da sami sebe dignu u vazduh i uèine sve moguæe da naude i ubiju druge. S obzirom na takve osobe preduzete su sve neophodne predostrožnosti, adekvatne mere bezbednosti ”.

I Amnesty International i Human Rights Watch su izrazili zabrinutost zbog postupanja sa pritvorenima, ukljuèujuæi njihov smeštaj u Gvantanamu u kaveze povezane lancima, kao i upotrebu kapuljaèa, lanaca i sedativa tokom njihovog prebacivanja iz Avganistana. U nastojanju da otkloni kritiku, Vikotrija Klark je rekla da æe predstavnici Komiteta meðunarodnog crvenog krsta uskoro razmoriti kako se postupa prema pritvorenima.

“Ali kao što sam veæ rekla, Komitet meðunarodnog crvenog krsta æe krajem ove nedelje otiæi tamo i sigurna sam da æe razgovarati sa svima. U meðuvremenu, pritvorenici dobijaju obroke u skladu sa njihovim kulturološkim potrebama, tuširaju se svaki dan. Dobijaju zdrastvenu negu, ako im je potrebna, i mogu da se bave fizièkim vežbama. Prema njima se postupa humano”.

Prvih 20 al-Kaidinih i talibanskih pritvorenika je iz Kandahara prebaèeno u bazu u zalivu Gvantanamo prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG