Linkovi

Berluskoni: Italija je prvržena Evropi - 2002-01-14


Premijer Berluskoni je branio u parlamentu politiku vlade prema Evropi. Opozicija levo od centra je zahtevala debatu o inostraoj politici posle Berluskonijeve odluke da svojoj dužnosti premijera doda dužnost ministra inostranih poslova. Berluskoni je udvostruèio svoje duznosti posle ostavke ministra inostranih poslova Renata Rudjera, ranije ovog meseca. Rudjero je naveo da podnosi ostavku u znak protesta zbog skeptiènih izjava svojih kolega ministara o evru - novoj valuti Evropske unije.

Premijer Berluskoni je ukazao u svom izlaganju u parlamentu da je položaj Italije u Evropi èvrst, možda èvršæi nego ikada. Prema njegovim reèima, zdravlje vlade i njene politike je izvrsno. Berluskoni je istakao da je preuzeo položaj privremenog ministra inostranih poslova sa entuzijazmom i da æe držati taj položaj ”sve dok to bude potrebno.“ Berluskoni je takodje branio pravo vlade da vodi onu inostranu politiku koju smatra najboljom.

“ Ni jedna vlada u Evropi ili u svetu nije nikada dovela u pitanje pravo italijanske vlade da odredi svoj put u inostranoj politici i njenu sposobnost da u ovoj fazi bira nove ideje, nove instrumente i nove ljude koji æe realizovati tu politiku.“

Premijer Berluskoni je takodje podržao evro, novu valutu Evropske unije i jasno dao do znanja da Italija podržava tu monetarnu promenu.

“Evro funkcioniše. To je divna i neosporna istina. Evro je veæ popularan simbol gradjana evropskog kontinenta. ”

Premijer Berluskoni je zatim ukazao da æe vlada u Rimu naimenovati do kraja meseca svog predstavnika na konvenciji Evropske unije na kojoj æe biti osmišljene buduæe institucije Evropske unije. Cclanovi opožicije desno od centra su kritikovali Berluskonijev govor u parlamentu, iako je Berluskoni apelovao na opoziciju da okonèa spor o vladinom držanju prema Evropskoj uniji. Èlanovi opozicije su okarakterisali Berluskonijev govor kao propagandu i ustvrdili da Berluskoni nije dao pravi odgovor na pitanje o inostranoj politici.

XS
SM
MD
LG