Linkovi

SAD traže objašnjenje od Arafata - 2002-01-09


Funkcioneri administracije su saopštili kako smatraju da je izraelska prièa o incidentu sa brodom ”uverljiva“ i da ovde u Vašingtonu vlada sve veæe nestrpljenje zbog, kako je navedeno, do sada nezadovoljavajuæeg odgovora gospodina Arafata. Predstavnik Državnog sekretarijata Rièard Bauèer, je rekao da je sekretar Pauel u telefonskom pozivu podsetio palestinskog lidera na ozbiljnost koju Sjedinjene Države pripisuju krijumèarenju oružja i ”hitnoj potrebi“ za punim objašnjenjem:

”Uvodjenje ove vrste pošiljke oružja u taj region doveo bi do ozbiljnog potencijala za eskalaciju. To je razlog stvarne zabrinutosti za Sjedinjene Države. To bi bila stvarna zabrinutost za sve u regionu. Moramo se pozabaviti ovim pitanjem i uèiniti nešto. Jasno smo stavili do znanja da predsednik Arafat mora da uèini nešto kako bi spreèio ovakve vrste pošiljki i razoružao te grupe, organizacije ili ljude koji su u to umešani.“

Gospodin Bauèer je dodao da je palestinski lider ponovio sekretaru Pauelu da ni on, niti palestinske vlasti nisu umešani i da æe biti sprovedena puna istraga.

Dok je to govorio, visoki funkcioneri Državnog sekretarijata su vodili diskusije o sluèaju krijumèarenja sa timom izraleskih vojnih obaveštajnih funkcionera. Administracija predsednika Buša je u medjuvremenu, oštro osudila juèerašnji napad palestinske militantne grupe Hamas na jednu izraelsku vojnu postaju u pojasu Gaze, u kojem su poginuli jedan izraelski vojnik i dvojica napadaèa iz grupe Hamas. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je izjavio da je taj napad bio posebno uznemiravajuæi jer pada u vreme relativnog mira, kad Sjedinjene Države pokušavaju da pomognu umešanim stranama da postignu trajni mir. On je istakao da je ta operacija Hamasa, mada je imala za cilj izraelske vojnike, takodje bila direktni napad na Arafatovu vlast i dodao da predsednik Buš veruje da je na palestinskom lideru da preduzme momentalne korake ka ”hapšenju teroristièkih lidera i razbijanju teroristièke mreže“ u tom regionu.

XS
SM
MD
LG