Linkovi

Stroge mere bezbednosti za Zimsku olimpijadu - 2002-01-09


Predsednik Medjunarodnog Olimijskog Komiteta, Žak Rože (Jacques Rogge) kaže da je olimpijski pokret bio svestan neophodnosti jakog obezbedjenja mnogo pre teroristièkih napada na SAD. Na konferenciji za štampu, u Ženevi, gospodin Rože je izjavio da je, za Olimpijski komitet - skraæeno MOK - bezbednost postala prioritet broj 1 od kako su arapski teroristi ubili 11 izraelskih sportista tokom Olimpijskih igara 1972-e godine u Minhenu, u Nemaèkoj. Ipak, predsednik MOK-a priznaje da su, nakon septembarskih napada, amerièki zvaniènici i struènjaci za bezbednost ponovo razmotrili mere koje su preduzete da bi se spreèio teroristièki napad tokom zimske olimpijade.

"Prema izveštajima, strategija koja je bila usvojena pre 11-og septembra je bila ispravna i nije bilo potrebno da se menja. Jedina stvar koja je promenjena je to da je u operativnom delu dodato nešto više ljudstva, nešto više tehnike, i postavljeno je nešto više kamera."

Gospodin Rože je objavio da æe Solt Lejk Siti biti proglašen zonom zabranjenom za letove, tokom trajanja Zimske olimpijade, kako bi se spreèilo da neki avion namerno ili sluèajno padne na borilišta. On je dodao da æe, po prvi put na Olimpijadi, pasoši svih sportista koji uèestvuju u takmièenjima biti registrovani na jednom veb sajtu. Predsednik MOK-a je naglasio da je njegova najveæa briga, osim teroristièke pretnje, upotreba nedozvoljenih sredstava od strane sportista. Da bi se izborili sa tim gospodin Rože kaže da æe MOK koristiti brže i preciznije metode za utvrdjivanje dopinga kod sportista:

"Tokom ranijih olimpijada, zbog vremena potrebnog da se obave laboratorijski testovi, nismo bili u stanju da testiramo sve sportiste. Zahvaljujuæi usavršavanju testova, biæemo u stanju da testiramo sve sportiste pre i posle takmièenja, što je znaèajan napredak."

Gospodin Rože, koji je postao predsednik MOK-a u julu, kaže da planira jedan broj izmena na Olimpijadama. U prošlosti je, kako kaže, olimpijski pokret bio u glavnom privilegija bogatih. On se nada da æe uspeti da to promeni tako što æe pomoæi siromašnim zemljama da razviju svoje sportske programe kako bi mogle adkevatnije da uèestvuju na olimpijskim igrama. Gospodn Rože je, takodje, siguran da æe jednog dana zemlje u Africi i Latinskoj Americi biti spremne da budu domaæini igara:

"Oba kontinenta nastaviæe da se razvijaju ekonomski, politièki i društveno. Istovremeno, mi æemo smanjiti teret organizacije igara. Naravno da æemo uvek prvo tražiti kvalitet, pošto su igre tu zbog sportista. Cilj igara nije postizanje prestiža za pojedinaène zemlje ili kontinente."

Oko 80 zemalja treba da uèestvuje na Zimskoj Olimpijadi, koja se održava od 8-og do 24-og februara. Jedna od zemalja koje neæe uèestvovati je Avganistan, koji je iskljuèen sa Olimpijade pošto talibanska vlast nije dozvoljavala ženama da uèestvuju. Sada, kada Talibana više nema, kaže gospodin Rože, tim MOK-a planira da otputuje u Avganistan tokom narednih nedelja kako bi sa novom vladom razgovarao o povratku Avganistana na Olimpijske igre, najverovatnije 2004-e godine.

XS
SM
MD
LG