Linkovi

Korupcija u Makedoniji - 2002-01-09


Juèerasnja izdanja skopskih listova bila su prepuna fotografija sa raskošnog bala i aukcije, održanih prethodne veèeri u dobrotovorne svrhe, na kojima su uèestvovali premijer, ministri njegovog kabineta i krem makedonstvog društva. Dobit od ulaznica, koje su prodavane za èak 500 dolara, namenjena je izgradnji deèijih igrališta i pomoæi ratnim veteranima. Medjutim, na balu skoro da nije bilo stranih diplomatskih predstavnika. Razlog -- velika sumnjièavost u pogledu pitanja kako æe ta sredstva biti utrošena. Drugim reèima - zabrinutost zbog korupucije... U izveštaju Evropske unije o efikasnosti velikog programa pomoæi upuæene Makedoniji tokom protekle decenije ukazuje se da je protraæen veliki deo od ukupno jedne milijarde i stri stotina miliona dolara.

Vlada premijera Ljubèa Georgijevskog pobedila je na izborima pre tri godine obeæanjem da æe stati na kraj korupciji. Medjutim, nije došlo do veæih hapšenja osoba osumnjièenih za korpuciju, a finansijske malverzacije su prošle godine dovele do ostavke ministra odbrane. Ni u tom sluèaju nije podignuta nikakva optužba.

Profesor ekonomije na skopskom univerzitetu Mihail Petkovski priznaje da je korupcija ogroman problem koji postaje sve gori zbog nestabilne siutacije u susednim zemljama:

"Na primer: imali smo U-N blokadu Srbije tokom Milosevicevog režima. Takvo stanje jednostavno proizvodi korupciju i ilegalno ponašanje kao sto je krijumèarenje. Imali smo i više grèkih blokada Makedonije. Imali smo rat na susednom Kosovu. Dodatni problem je siva zona oko nas."

Petkovski dodaje da na Makedoniju negativno utièu i kriminalni elementi koji slobodno operišu u Albaniji i na Kosovu... Direktor programa pomoæi za Makedoniju pri Amerièke agencije za medjunarodni razvoj Stiven Hejns kaže da je korpucija razlog što strani investitori izbegavaju Makedoniju:

"Mislim da ljudima treba pokazati da -- ako žele bolji biznis, ako žele da postanu sastavni deo globalne ekonomije -- moraju suzbiti korupciju. To je nešto što pre ili kasnije moraju da urade ukoliko žele ekonomski rast."

Profesor Mihail Petkovski okrivljuje medjunarodnu zajednicu zbog nesposobnosti da suzbije korupciju na Kosovu:

"Na Kosovu i u Albaniji imamo ideal Evropske unije --otvorene granice. Jedino što to u tom sluèaju znaèi slobodan, neometan protok droge i prostitutki. Stoga Makedonija ne može da se bori protiv korupcije èak ni u svojoj zemlji ukoliko medjuanrodna zajednica ne podrži ta nastojanja."

Direktor skopske misije Amerièke agencije za razvoj, Stiven Hejns smatra da bi uslovljavanje pomoæi Makedoniji efikasnim antikorupcijskim merama moglo da se pokaže kao vrlo težak korak:

"Kada su problemi poput korupcije tako uvreženi, teško ih je iskoreniti. A takodje se mora reæi da razlièiti donatori imaju razlièite planove. Zato nisam siguran da zemlje donatori imaju jedinstven stav prema bilo kom pitanju, pa èak ni prema jednom tako ozbiljnom kao što je korupcija."

Diplomate, analitièari i humanitarni radnici brinu da æe rasprostranjena percepcija o korupciji u Makedoniji izazvati odbojnost i indiferentnost samih gradjana prema sopstvenoj vladi. I to u trenutku dok se Makedonija suoèava sa ogromnim izazovom u stišavanju medjuetnièkih zategnutosti i izgradnji multietnièkog drustva.

XS
SM
MD
LG