Linkovi

Èoviæ pozvao je UNMIK i KFOR da reorganizuju svoje snage - 2002-01-08


Èoviæ je optužio meðunarodnu civilnu i vojnu misiju da nisu preduzele dodatne mere bezbednosti i pored upozorenja da albanski teroristi pripremaju napade na srpska geta na Kosovu i Metohiji i ocenio da je razlog za teroristièki napad na Dragoljuba Markoviæa iz Kososke Kamenice dalje zastrašivanje Srba i nastavak etnièkog èišæenja. ”Po pravilu, biraju se najuglednije porodice u selu, a porodica Markoviæ je jedna od najuglednijih u tom selu. Tako se napada, onda izazoveš kod te porodice razmišljanje da oni treba da se isele, ta porodica krene, a onda za njom krene više od pola sela,“ objasnio je Èoviæ.

U medjuvremenu, štrajk nekoliko stotina bankarskih èinovnika koji su ostali bez posla posle gašenja èetiri državne banke nastavljen i je danas. Jedan deo radnika izražavao je svoj protest u poslovnim prostorijama, a drugi deo blokirao je nekoliko sati ulice u centru Beograda. Tim povodom jugoslovenska Vlada zakljuèila je da je uvoðenje steèaja u ove banke izuzetno teška ali neminovna odluka i ocenila da nije bilo moguænosti da se u postupku sanacije ozdrave Jugobanka, Beogradska banka, Investbanka i Beobanka. Najveæi deo radnika ovih banaka danas su poèeli da uzimaju radne knjižice i rešenja o otkazu i njih oko 200 veæ se prijavilo na Tržište rada gde su se uglavnom opredelili za uzimanje jednokratne novèane nadoknade u visini 15 proseènih plata u privredi.

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mlaðan Dinkiæ optužio je sindikalno rukovodstvo bankarskih službenika da namerno nisu dozvolili steèajnim upravnicima da uðu u poslovne zgrade banaka kako bi radnici ostali neinformisani o vladinom socijalnom programu. ”Njihov cilj je bio da što manje obaveštenja stigne do radnika. I oni su namerno širili dezinformacije svojim kolegama kako bi se što manje ljudi javljalo za ovaj socijalni program, a da bude što više gužve i haosa,“ rekao je guverner Dinkiæ.

XS
SM
MD
LG