Linkovi

Indija i Izrael o borbi protiv terorizma - 2002-01-08


Gospodin Peres je rekao da je spreman da pomogne i podrži Indiju u borbi protiv terorizma naglašivši potrebu da se ostvare bliže veze izmedju dve zemlje u borbi protiv zajednièke pretnje od terorizma. Gospodin Peres je doputovao u Indiju u vreme kad je ona u zategnutom vojnom zastoju sa Pakistanom, uzrokovanom prošlomeseènim napadom na indijski parlament. Nakon sastanka sa visokim indijskim liderima, izraelski ministar inostranih poslova je rekao kako veruje da Indija želi da izbegne rat sa Pakistanom, dodavši kako ne vidi da je ta zemlja voljna da povuèe okidaè. Medjutim, gospodin Peres je naglasio potrebu za beskompromišnim globalnim ratom protiv terorizma.

"Ne verujem da rat protiv terorizma može biti obustavljen pre no što terorizam nestane - on ne može biti stvar kompromisa, ne može biti zaboravljen ne može biti odložen." Indijsko izraelske veze su se postojano razvijale od kako su dve zemlje zasnovale diplomatske odnose pre deset godina. Saradnja po pitanju kontra-terorizma i na planu odbrane je centar njihovih odnosa koji rastu uprkos tradicionalno bliskim vezama Nju Delhija sa Palestincima. Izrael je sada nakon Rusije, drugi po obimu snabdevaè Indije vojnom opremom.

Nju Delhi planira da od Izraela kupi savremene radarske sisteme za rano upozoravanje i bespilotne avione za nadgledanje. Dve zemlje takodje razmenjuju ekspertizu na planu borbe protiv pobuna. Nju Delhi saopštava da je neobièno korisno nauèiti iz izraelskog iskustva kako se nositi sa terorizmom.

U medjuvremenu, indijski funkcioneri kažu da ne vide nikakav istinski pomak u stavu Pakistana prema vojnim grupama, uprkos izjavama pakistanskog presednika u kojima on osudjuje terorizam u svim njegovim formama. Predstavnik ministarstva inostranih poslova je ponovo apelovao na Pakistan da preduzme konkretne, ozbiljne i znaèajne korake za borbu protiv islamskih militanata. Indijski funkcioneri takodje saopštavaju da su dvojica muslimanskih pobunjenika i jedan indijski vojnik ubijeni u napadu islamskih gerilaca na logor indijske armije u Kashmiru.

XS
SM
MD
LG