Linkovi

SAD - Izrael - zaplenjeno oružje - 2002-01-08


Državni sekretarijat je saopštio da æe svoj stav prema ovom dogadjaju saopštiti kada bude dobio dodatne informacije i od Izraela i od Palestinaca. Ali izraelski ministar pravde je rekao da je ubedjen da æe Bušova administracija uskoro doæi do istog zakljuèka kao i Izrael, o ulozi palestinskih vlasti u incidentu sa krijumèarenim oružjem. U razgovoru sa novinarima, posle sastanka sa zamenikom amerièkog državnog sekretara Rièardom Armitidžom, ministar Šitrit je insistirao da je predsednik palestinskih vlasti Jaser Arafat lièno imao ulogu u toj operaciji:

”Nema nikakve sumnje, na osnovu naših saznanja, da je sam Arafat odgovoran za kupovinu ovog oružja i za njegovo dopremanje u to podruèje. Kapetan broda je zamenik komandanta palestinskih pomorskih snaga. Ne razumem kako neko može da gaji bilo kakvu sumnju u to kome je bio namenjen ovaj brod, ko ga je kupio i ko stoji iza njega,“ rekao je izraelski ministar pravde.

Izrael kaže da je više od 50 tona iranskog oružja otkriveno na brodu koji su izraelske snage zaustavile i zaplenile u Crvenom moru, na oko 500 kilometara južno od izraelske luke Eilat. Palestinske vlasti demantuju bilo kakvu vezu sa brodom i kažu da su otvorile istragu o tom incidentu. Iran je takodje demantovao umešanost.

Izraelski ministar pravde je odbacio izveštaje da je oružje možda bilo namenjeno gerilcima Hezbolaha u Libanu, rekavši da njih Iran snabdeva preko Sirije i da stoga nemaju potrebu za ovakvim krijumèarskim akcijama. On je takodje rekao da se medju zaplenjenim oružjem nalaze i dugometne rakete tipa ”kaæuša“ kao i velika kolièina plastiènog eksploziva, što po njemu nagoveštava da su palestinske vlasti planirale znaèajno proširenje vojnih akcija protiv Izraela.

Izraelski ministar je ipak rekao da njegova vlada pozdravlja nastojanja amerièkog izaslanika Entonija Zinija da se postigne prekid vatre i da je spremna da poène sa primenom mirovnog plana koji je predložila komisija predvodjena bivšim amerièkim senatorom Džordžom Mièelom, ukoliko Palestinci pristanu na zahtev izraelskog premijera Arijela Šarona da nekoliko uzastopnih dana vlada apsolutan mir.

XS
SM
MD
LG