Linkovi

Konferencija za štampu u Pentagonu - 2002-01-07


Predstavnik Pentagona kontra-admiral Džon Staflbim potvrdio je da su amerièki ratni avioni zapoèeli napade na još jedan objekat Al Kaide u istoènom Avganistanu, kraj grada Kost, gde je otkriveno protiv-avionsko naoružanje. To je u širem smislu ista oblast u kojoj je prošle nedelje iz zasede ubijen jedan vojnik specijalnih americkih snaga. Detalji tog incidenta još uvek nisu poznati. Medjutim, kontra-admiral Staflbim je istakao da je ta oblast utoèište pristalica Talibana i Al Kaide i da je veoma opasna.

Stafilbim je dodao da su amerièki avioni poslednja tri dana napadali kompleks Al Kaide u mestu Zavar Kili, koristeæi bombe sa preciznim navodjenjem kako bi uništili tenkove, oklopne transportere i artiljerijsko oružje. On nije rekao da li su amerièke kopnene trupe veæ ušle u logor u kome su teroristi Al Kaide oèigledno pokušavali da se pregrupišu.

Kontra-admiral Staflbim je rekao da su amerièke snage preuzele blizu 350 zarobljenika - pripadnika Talibana i Al Kaide. On istièe da æe mnogi od njih uskoro biti prebaèeni u specijalne objekte za pritvor u amerièkoj pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo, na Kubi. Medju tim zatvorenicima nisu lideri Talibana i Al Kaide, Mula Mohamed Omar i Osama bin Laden. Prošle nedelje je bilo izveštaja da bi Mula Omar mogao biti sa grupom od oko 1500 boraca Talibana, severozapadno od Kandahara, gde su avganistanske vlasti pregovarale o njihovoj predaji, dok su amerièki funkcioneri nadgledali taj proces. Medjutim, kontra-admiral Staflbim kaže da je oèigledno malo postignuto na tim razgovorima:

”Koliko ja znam ti razgovori nisu doveli do hapšenja zarobljenika, a što se tièe pitanja da li je Mullah Omar ikada bio tamo - to ne znamo.“

Kontra-admiral Staflbim je rekao da æe Pentagon sada prestati da goni, kako se izrazio, ”prividjenja“ Mule Omara i Osame bin Ladena. On kaže da æe pažnja biti usredsredjena na prikupljanje èvrstih obaveštajnih podataka o džepovima otpora u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG