Linkovi

Potraga za borcima Talibana i al-Kaide se nastavlja - 2002-01-07


Pripadnici amerièkih Specijalnih snaga su na položajima oko grada Kost, u pokrajini Paktia, gde tragaju za borcima teroristièke organizacije al-Kaida. U medjuvremenu ratni avioni Sjedinjenih Država, nastavljaju sa bombardovanjem objekata u toj oblasti za koje se sumnja da predstavljaju logore za obuku terorista.

Oèevici u Kostu su izjavili za Glas Amerike da se nekoliko helikopetra sa amerièkim vojnicima spustilo tokom noæi u blizini granice sa Pakistanom, u oblasti Paktija. Veruje se da su ti vojnici došli sa zadatkom da progone ostatke pripadnika Al Kaide i njihovih talibanskih saveznika. Amerièki avioni za to vreme nastavljaju da napadaju objekte u okolini Kosta, peti dan za redom. Taj grad je bio korišæen kao baza za obuku Al Kaide i bio je napadnut krstareæim raketama u odgovor na teroristièke bombaške napade na amerièke ambasade u Africi, 1998. godine. Kost je takodje bio sedište štaba bivšeg talibanskog ministra Džalaludina Hakanija, jednog od najtraženijih na spisku terorista koje traže Sjedinjene Države.

Jedan broj boraca Al Kaide se, kako se smatra, prebacio u planine oko grada Kosta, kada su anti- talibanske snage tokom prošlih meseci osvojile oblast Tora Bora, posle žestokih bombardovanja SAD.

Lokalni vojni komandant u Kostu, Kamal Kan, kaže da pozdravlja prisustvo amerièkih vojnika na tom terenu. On kaže da su njegovi ljudi primetili pripadnike Al Kaide da dolaze na tu teritoriju i odlaze sa nje. Kan se složio da su oni teroristi koji treba da budu zarobljeni, ali dodaje da SAD treba da obustave bombardovanje: ”Sjajno je što su amerièki vojnici došli da pohvataju pripadnike Al Kaide, kaže Kan.“ On je dodao da bacanje bombi dovodi u opasnost civilno stanovništvo, ali je priznao da ne zna da li su u bombardovanju poginuli neki civili.

U Kabulu, izaslanik UN za Avganistan, Lakdar Bahrimi raspravljao je o problemu civilnih žrtava sa novim specijalnim izalanikom Sjedinjenih Država, Zamajem Halizadom. Brahimi kaže da nije tražio od Sjedinjenih Država da obustave bombardovanja, ali da su obe strane izrazile iskrenu zabrinutost zbog izveštaja o civilnim žrtvama.

XS
SM
MD
LG