Linkovi

IPTF oštro demantuje umešanost policajaca u kriminal - 2002-01-02


U ime Misije Ujedinjenih nacija i Internacionalnih policijskih snaga u Bosni i Hercegovini - IPTF - najoštrije demantujem nedavnu tvrdnju Vašington posta da su neki pripadnici IPTF umiješani u trgovinu ljudima i zaštitu porostitucije na ovim prostorima - citiran je bio Alun Roberts, visoki zvaniènik Misije UN za regije Banjaluku i Bihaæ, koja se rasprostire na podruèje oba BeHa entiteta. Misija UN i komanda IPTF detaljno je istržile pisanje u Vašington postu i ustanovile da sve ove optužbe koje su iznesene nisu nièim utemeljene", tvrdi Roberts i nastavlja:

"Znaèi ostajemno pri svome stavu da do sada nije utvrdjeno da je i jedan predstavnik medjunarodne policije u Bosni i Hercegovini bio umiješan u trgovinu ženama."

Govoreæi o aktivnostima na podruèju regija Banjaluka i Bihaæ u implementaciji imovinskih zakona, to jest vraæanju imovine zakonskim vlasnicima i stanarskih prava nosiocima i deložacijama bespravnih korisnika, Roberts navodi zvaniènu ocjenu UN IPTF da su naèinjeni ozbiljni pozitivni pomaci, što je doprinelo bržem povratku izbjeglica:

"Na osnovu statistika UNHCR-a, u 2001. godini zabilježeno je oko 70 hiljada manjinskih povrataka, pa je 2001. najuspješnija godina povratka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma,“ rekao je Roberts.

Porast broja povrataka baziran je velikim dijelom na rapidnom porastu deložiranih bespravnih korisnika tudje imovine. Samo u Banjaluci i susjednim opštinama od zakazanih 2068 uspješno je deložirano 1820 bespravnih korisnika, od èega je u Banjaluci izvršeno 1557 deložacija, tako da je u tokom 2001. godine u posjed imovine i stanarskog prava u Banjaluci došlo 850 bošnjaèkih, 293 hrvatskih 367 srpskih i 47 porodica ostalih narodnosti. U odnosu na 2000. godinu, kada su u posjed došle samo 832 porodice, u 2001. registrovano je dvostruko više deložiranih korisnika tudje imovine. Takodje dvostruko više zakonskih posjednika je došlo u posjed svoje imovine, a ohrabruju i najave vlasti, kako Republike Srpske tako i Federacije BeHa, da æe se nastaviti sa efikasnom realizacijom imovinskih zakona, zakljucio je Alun Roberts, visoki zvaniènik Misije UN i IPTF u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG