Linkovi

SAD oèekuju izruèenje mule Mohameda Omara - 2002-01-02


Pentagon nije mogao da potvrdi izveštaje da se pregovori, koji se vode u podruèju severozapadno od Kandahara, specifièno tièu predaje mule Mohameda Omara. Kontraadmiral Džon Staflbim, iz Združenog generalštaba oružanih snaga, rekao je da se pregovori, koliko je njemu poznato, vode o predaji oko hiljadu i 500 talibanskih boraca:

”To su talibanske snage, koje pokušavaju da se pregovorima izvuku iz teške situacije sa antitalibanskim snagama.“

Ipak, rekao je admiral Staflbim, amerièki funkcioneri pažljivo prate odvijanje pregovora. Glavni predstavnik Pentagona, Viktorija Klark, jasno je predoèila da, ako je mula Omar u tom podruèju i ako se bude predao, Sjedinjene Države oèekuju da æe im ga avganistanske vlasti predati:

”Oèekujemo da æe biti u našim rukama. A prema onome što znamo, prema izveštajima privremene vlade i antitalibanskih snaga, oni to shvataju, pa su i rekli: podrazumevamo da æe Omar, ako nam bude pao šaka, biti predat Sjedinjenim Državama.“

Sjedinjene Države su veæ preuzele kontrolu nad više od 200 talibanskih boraca i terorista iz al-Kaide. Medjutim, funkcioneri kažu da je jedan od njihovih najviših prioriteta hvatanje visokih vodja, kao što su mula Omar i Osama bin Laden. Amerièke snage su i dalje u potrazi za njima, rekao je kontraadmiral Staflbim, dodajuæi da je operacija koju su poslednjih dana sproveli marinci u Kandaharu bila misija prikupljanja obaveštajnih podataka u objektima koje su nekada koristili Taliban i al-Kaida.

XS
SM
MD
LG