Linkovi

Mirovne snage pristižu u Avganistan - 2002-01-02


Èlanovi medjunarodne grupe poèeli su da stižu u Kabul kasno sinoæ, sa zadatkom da procene uslove za dolazak snaga za èuvanje mira koje æe predvoditi Britanija. Oko 300 britanskih vojnika se veæ oko 10 dana nalaze u Kabulu, ali osim nekoliko uglavnom simboliènih patrola po gradu, ti vojnici nisu bili mnogo aktivni. Pukovnik Rièard Borons je naèelnik štaba u sedištu Medjunarodnih snaga za bezbednosnu pomoæ - skraæeno ISAF. On kaže da su, za sada, mirovni vojnici naišli na topao doèek, ali dodaje da su pripadnici ISAF-a svesni zadataka koji im predstoje:

”Nema sumnje da je Avganistan zemlja sa mnogim nevoljama, u kojoj jedan deo stanovništva oseæa veliku nelagodnost zbog našeg prisustva. Ali velika veæina stanovništva je oduševljena što nas vidi i mi se nadamo da æemo sa njima uspostaviti zaista dobar odnos.“

Pukovnik Borons kaže da za mnoge vojnike zadaci èuvanja mira nisu nikakva novost, ali da postoje oèigledne razlike koje stvaraju istinske izazove:

”Dolazimo u zemlju koja nam je veoma nepoznata i u kojoj postoje znatne kulturne razlike koje moramo da nauèimo i poštujemo, jer smo veoma daleko od Evrope. Sa vojnièkog stanovišta, ovo je jednostavan zadatak u komplikovanom okruženju, daleko od kuæe. U tome leži veliki izazov.“

Bonska konferencija, na kojoj je osnovana privremena vlada koja je sada na vlasti u Avganistanu, takodje je predvidela prisustvo mirovnih snaga u glavnom gradu. Ali mnogi u Avganistanu bi želeli da se vojnici resporede u drugim delovima zemlje. Privremeni lider Hamid Karzai je rekao u jednom novinskom intervjuu da bi želeo da se mandat ISAF-a produži, dodajuæi da su Avganistanci iz mnogih delova zemlje tražili od njega da pošalje mirovne snage. Francuska novinska agencija je prenela da je prvi kontingent francuskih vojnika veæ stigao u vazduhoplovnu bazu kraj Bagrama, severno od Kabula. U izveštaju se navodi izjava jednog francuskog oficira u Kabulu koji je rekao da su vojnici stigli danas iz Dušanbea, glavnog grada susednog Tadžikistana. Vojni funkcioneri u Kabulu kažu da æe proæi još nekoliko dana pre nego što glavnina snaga bude na terenu i spremna za obavlajnje zadataka.

XS
SM
MD
LG