Linkovi

Amerièke snage u potrazi za bin Ladenom - 2002-01-01


Komandant Severnog saveza Šah Mamud Pupal kaže da su neki njegovi vojnici na jugu videli sledbenike Osame bin Ladena kako tragaju za putem za bekstvo iz podruèja Kandahara. On je dodao da su se špijuni Osame bin Ladena koncentrisali na jednu stazu koja se pruža ka zapadu iz oblasti severozapadno od Kandahara. Komandant Pupal nagadja da bin Laden možda pokušava da pobegne u Iran.

Pre dve nedelje, isti komandant snaga Severnog saveza je izjavio za Glas Amerike da je siguran da se Osama bin Laden i lider zbaèenog Talibana, Mohamed Omar kriju u nepristupaènom planinskom terenu kraj Bagrana, oko 160 kilometara severozapadno od Kandahara, u pokrajini Helmand. U to vreme, Sjedinjene Države su verovale da se Osama bin Laden nalazi u oblasti Tora Bora, u istoènom Avganistanu.

Juèe je nekoliko desetina teško naoružanih amerièkih vojnika, za koje se veruje da su marinci, helikopterima krenulo iz baze u Kandaharu u pravcu Bagrana. U tome su ih pratili jedan bombarder tipa B-52 i jedan borbeni avion. Funkcioneri Pentagona su potvrdili da je misija u toku, ali su odbili da iznesu bilo kakve pojedinosti.

Predsednik Buš je izjavio da je amerièka vojska rešena da pronadje Mohameda Omara i Osamu bin Ladena - dodavši da nije u pitanju da li æe to uèiniti veæ kada.

XS
SM
MD
LG